Desi premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat interesul pentru imbunatatirea colectarii banilor publici, disciplina financiara, combaterea evaziunii fiscale, Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante acuza faptul ca, datorita legilor exis
Desi premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat interesul pentru imbunatatirea colectarii banilor publici, disciplina financiara, combaterea evaziunii fiscale, Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante acuza faptul ca, datorita legilor existente, exista peste 2.000 de functionari publici, care pentru documente legal intocmite prin care obliga agentii economici sa respecte legea sau sa plateasca impozitele la stat, sunt chemati in judecata "ca martori, in cel mai fericit caz".
"De cele mai multe ori, pentru a amana plata datoriilor la stat, agentii economici dau in judecata si institutia si acuza si functionarul public, iar acesta este obligat, pe cheltuiala proprie, sa se apere in justitie fara ca statul in numele caruia a actionat sa il apere.
In conditiile mai sus mentionate, functionarii Ministerului Finantelor sunt supusi unor presiuni care ii determina sa fie timorati pe perioada actiunilor de control", se precizeaza intr-un comunicat de presa remis redactiei de catre FNSF.
Sindicalistii de la Finante mai reclama interventia politicului in activitatea institutiei, faptul ca "seatori, deputati sau politicieni locali ameninta functionarii publici care incearca sa isi faca datoria la firmele protejate de politicieni sau chiar ale familiei acestora".
Alte revendicari sunt legate de lipsa unui salariu care sa motiveze actiunile functionarilor publici din acest segment de activitate, media salariului net fiind de 4,8 milioane de lei vechi, sub media pe economia nationala. In plus, permanenta destabilizare prin reorganizare si instabilitate organizatorica, atacurile unor oficiali la adresa institutiei fiscale acuzand-o de coruptie, generalizand, fara a nominaliza persoane, determina reactii din partea agentilor economici, care sunt incurajati sa nu mai respecte legea sau sa nu primeasca inspectorii fiscali in societate, pe motiv ca sunt corupti.
Una dintre solutii, la propunerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante, este "crearea, la nivelul Ministerului de Finante, a unui corp de experti care sa raspunda la solicitarile organelor de ancheta sau instantelor de judecata cu privire la legalitatea documentelor intocmite de colegii nostri". "Solicitam, de asemenea, primului ministru deschidere la dialog cu reprezentantii functionarilor din acest segment de activitate, care, cu siguranta, au ce sa ii comunice...", se arata in finalul comunicatului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.