Dupa doua zile de discutii febrile, delegatii din toata tara la Congresul de alegere a noii conduceri a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, au decis: noul presedinte este prof. univ. Aurel Vainer, deputat in Parlamentul Romaniei, un econo
Dupa doua zile de discutii febrile, delegatii din toata tara la Congresul de alegere a noii conduceri a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, au decis: noul presedinte este prof. univ. Aurel Vainer, deputat in Parlamentul Romaniei, un economist cu peste 200 de lucrari publicate, prim vice-presedinte al Camerei de Comert a Romaniei. Delegatii l-au preferat celorlalti trei candidati la postul de presedinte: scriitorul si politicianul Radu F. Alexandru, prof. univ. ing. Tiberiu Roth (din Brasov) si prof. univ. medic Corneliu Sabetay (din Craiova). Trei candidati au aspirat la postul de vicepresedinte FCER, conf. univ. ing. Otto Adler, regizorul Erwin Simsensohn si ing. Paul Schwartz. A fost ales Paul Schwartz, un bun manager, consilier al Federatiei in ultimii cinci ani, un inginer care a detinut functii tehnice de mare raspundere, si titular al numeroase brevete de inventii. Pentru functia importanta de secretar general FCER au candidat dr. Alexandru Elias, economistul Maxim Benisch, managerul Aharon Gaon, prof.univ. Manole Iosiper si ing. Albert Kupferberg. Preferatul delegatilor a fost ing. Albert Kupferberg, un manager cu experienta, care detinea pana la alegeri postul de inspector general al FCER.
Noul presedinte, doctorul in economie Aurel Vainer era considerat de multi drept favoritul cursei, Aurel Vainer ne-a declarat inaintea votului despre atu-urile sale, desi nu mai este tanar. "Ma consider tanar in mentalitate, in spirit, pentru innoire si pentru o viata mai buna", spune Aurel Vainer, apreciind ca, in acest moment, "FCER se afla la un moment de rascruce". "Am avut in trecut, la conducerea Federatiei, personalitati ilustre pentru lumea evreiasca, dar si pentru Romania, iar acum cineva trebuia sa preia stafeta". Domnia sa admite ca este destul de greu sa te asezi pe "soclul" pe care au stat, in ultimul secol, conducatorii obstii precum avocatul Wilhelm Filderman, rabinul Moses Rosen, savantul Nicolae Cajal. "Sunt un om de echilibru, relational, care am lucrat mult cu oameni in diferite ipostaze si situatii. Am reusit sa ma fac cunoscut si recunoscut in mediul romanesc economic, social, politic si chiar cultural", spune Vainer. Referindu-se la prioritatile pe care si le-a fixat ca presedinte al FCER, el afirma: "Doresc sa pot continua o opera inceputa de altii, un edificiu construit in timp, si sa asigur continuitatea vietii evreiesti pe meleagurile romanesti inca cel putin 4-5 decenii de acum". Mai precis, adauga domnia sa, obiectivul de maxima importanta il reprezinta continuarea procesului de democratizare si transparenta a vietii comunitatii evreiesti, Acestuia i se adauga o alta datorie - luarea unei atitudini ferme impotriva gesturilor de antisemitism si intoleranta, daca acestea se vor manifesta. Sper insa ca nu va fi cazul."
Acum, noua conducere evreiasca porneste la drum, sa-i dorim numai succese.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.