Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii isi continua temerarul si, in acelasi timp, controversatul demers de a le impune operatorilor din sfera sa de "acoperire" practicarea unor tarife bazate pe costuri, noua sa tinta fiind Posta Romana

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii isi continua temerarul si, in acelasi timp, controversatul demers de a le impune operatorilor din sfera sa de "acoperire" practicarea unor tarife bazate pe costuri, noua sa tinta fiind Posta Romana.
O tentativa asemanatoare, avandu-i drept tinta pe operatorii Mobifon si Orange, a esuat intr-un proces in instanta, cele doua companii refuzand sa puna in aplicare hotararile autoritatii.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii propune spre consultare publica proiectul de decizie a presedintelui ANRC avand drept scop "cresterea calitatii si credibilitatii sistemului de evidenta interna a costurilor pe care Posta Romana are obligatia de a-l implementa, in calitate de furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale. Sistemul de evidenta va furniza informatii complete cu privire la modalitatea in care compania respecta obligatiile de transparenta, nediscriminare si fundamentare a tarifelor pe costuri, permitand identificarea costurilor individuale ale serviciilor postale din sfera serviciului universal".
In calitate de furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, Posta Romana are obligatia de a practica, pentru serviciile incluse in sfera serviciului universal, tarife accesibile, transparente, nediscriminatorii si fundamentate pe costuri. Pentru ca ANRC sa verifice indeplinirea acestei obligatii in vederea asigurarii premiselor dezvoltarii unui mediu concurential eficient si pentru a garanta protejarea intereselor utilizatorilor finali, documentul supus consultarii stabileste obligatia Postei Romane de a prezenta ANRC un set de documente justificative pe baza carora se vor identifica si analiza costurile individuale ale serviciilor postale incluse in sfera serviciului universal. Pe baza analizei acestor documente, Autoritatea va stabili daca tarifele practicate de Posta Romana sunt justificate in raport cu costurile furnizarii serviciilor.

Evidenta contabila separata

Totodata, pentru a putea realiza o diferentiere clara intre costurile individuale cu serviciile din sfera serviciului universal si costurile cu alte servicii postale, neincluse in sfera serviciului universal, Posta Romana are obligatia de a dezvolta un sistem de evidenta contabila separata in cadrul caruia se vor evidentia in mod distinct cele doua categorii de servicii, precum si serviciile rezervate de cele nerezervate. Pentru a creste gradul de certitudine a informatiilor furnizate prin intermediul situatiilor contabile separate, acestea vor fi evaluate, anual, de un auditor independent care va stabili daca au fost intocmite in concordanta cu parametrii stabiliti de ANRC.
In scopul asigurarii transparentei fata de utilizatori, Posta Romana va publica pe pagina sa de Internet o versiune publica a situatiilor financiare separate, acordand persoanelor interesate posibilitatea de a intelege care sunt costurile furnizarii serviciilor postale din sfera serviciilor universal si de a lua decizii pe baza acestora.
Proiectul de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii privind conditiile de intocmire si auditare a situatiilor financiare separate de catre Compania Nationala "Posta Romana" - S.A. poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si recomandari pana la data de 10 octombrie 2005.

Servicii postale incluse in sfera serviciului universal

a) colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta si a imprimatelor, interne si internationale, in greutate de pana la 2 kg;
b) colectarea, sortarea, transportul si livrarea coletelor postale interne si internationale in greutate de pana la 10 kg;
c) distribuirea coletelor postale in greutate de pana la 20 kg, expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia;
d) serviciul de trimitere recomandata, indiferent daca trimiterea este interna sau internationala;
e) serviciul de trimitere cu valoare declarata, indiferent daca trimiterea este interna sau internationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.