Fabricile de morarit si panificatie fac evaziune fiscala de mii de miliarde de lei, ocupand locul intai intre ramurile industriei alimentare, a afirmat ieri presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popes
Fabricile de morarit si panificatie fac evaziune fiscala de mii de miliarde de lei, ocupand locul intai intre ramurile industriei alimentare, a afirmat ieri presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu.
In prezent, in Romania functioneaza in industria de morarit si panificatie circa 5.000 de agenti economici cu licenta, la care se adauga alte 1.000 de firme, fara licenta. Presedintele patronatului Rompan solicita Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa identifice si sa inchida toate aceste firme. "Inspectorii sanitar-veterinari ar trebui sa ia loc cu loc, iar, in orasele mari, strada cu strada, sa identifice pe toti cei care lucreaza fara acte in domeniul nostru", a declarat Aurel Popescu.
Potrivit acestuia, evaziunea fiscala afecteaza si investitiile pentru retehnologizare care trebuie facute, pentru ca "suntem tinuti cu preturile in jos", afirma Popescu. Acesta a precizat faptul ca, desi costurile la combustibil sau energie electrica sunt la fel de mari ca in Uniunea Europeana, desi pretul graului este acelasi cu cel european, o paine este la noi de cinci-sase ori mai ieftina. Potrivit liderului Rompan, o masura eficienta pentru combaterea evaziunii si a concurentei neloaiale ar fi reducerea TVA pentru produsele de baza la macar 9 la suta.
De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a demarat un control pentru identificarea si evaluarea unitatilor de morarit si panificatie, urmand ca, la sfarsitul anului, sa comunice rezultatele anchetei.
Potrivit datelor preliminare, jumatate dintre fabricile de paine autohtone risca sa fie inchise din 2006, daca nu vor respecta normele sanitar-veterinare europene. Aceste unitati au nevoie de investitii semnificative, in functie de capacitatea fiecareia, pentru a putea atinge standardele de calitate europene. Potrivit presedintelui Rompan, nivelul investitiilor in sector variaza de la o capacitate la alta, ridicandu-se la circa 10.000 - 20.000 de euro pentru o unitate care poate fabrica in jur de 3.000 de paini pe zi, dar poate atinge si la 100.000 de euro, pentru o fabrica care produce in medie 20.000 - 30.000 de paini pe zi.
"Fara investitii masive si respectarea stricta a regulilor, industria romaneasca de morarit si panificatie poate pierde teren in fata firmelor concurente din UE", a declarat, pentru Rompres, Aurel Popescu. Semnalul tras de Rompan si ANSVSA este ca, pana la data de 1 octombrie 2006, produsele de panificatie romaneasca trebuie sa fie realizate in conditii de igiena si de calitate conform normelor europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.