Inca de la inceputul saptamanii, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au fost cele mai lichide titluri de pe piata BVB, cu tranzactii de peste 3,88 milioane RON, la un pret de inchidere de 0,1150 RON pe actiune, in crestere cu 2,68 la suta fa

Inca de la inceputul saptamanii, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au fost cele mai lichide titluri de pe piata BVB, cu tranzactii de peste 3,88 milioane RON, la un pret de inchidere de 0,1150 RON pe actiune, in crestere cu 2,68 la suta fata de sedinta de vineri.
Saptamana trecuta, titlurile RRC au avut cea mai mare lichiditate, in piata existand cumparatori importanti, care, in opinia specialistilor, sunt probabil straini. Interesul mare fata de titlurile rafinariei vine si in contextul cresterii pretului mondial la petrolului. In plus, volumul mare de tranzactii efectuate cu aceste titluri s-a datorat si zvonurilor cu privire la posibilele exploatari ale companiei Rompetrol Well Services, care face parte din acelasi grup si care se ocupa de serviciile de forare.
Valoarea ridicata a schimburilor, de aproximativ 29 milioane de lei noi, a facut ca rafinaria sa aiba o pondere in totalul schimburilor de 15,41 la suta si o crestere saptamanala de 12,11 procente. Avand in vedere ordinele mari existente in vanzare, analistii nu exclud o continuare a tendintei ascendente cu o posibila stabilizare intr-un timp relativ scurt.

Actiunile SNP sunt mult mai stabile

Cealalta reprezentanta lichida a sectorului petrolier, Petrom (SNP), se afla intr-o perioada de acumulare pe un volum ridicat si este exclusa o intrare pe un trend puternic ascendent in viitor o data cu strangerea unor pachete suficiente la acest nivel de pret.
Cursul SNP a inchis saptamana la 0,4710 RON pe actiune, cu doar 0,4 la suta mai sus decat in saptamana anterioara. Implicarea presedintelui Basescu in politica de preturi a companiei, precum si campania mediatica impotriva acestei politici de preturi (au fost aduse in discutie diferentele dintre preturile practicate la pompa si costurile cu materia prima, titeiul) se pare ca nu au fost vazute bine de investitorii in actiunile celei mai mari companii romanesti, astfel ca in ultimele sedinte cursul a mai scazut si s-a plafonat. Astfel, banii destinati investitiilor in actiuni petroliere au migrat catre celalalt mare jucator, Rompetrol Rafinare.

Evolutii pozitive si pe piata futures

Derivatele RRC au inregistrat si la Bursa din Sibiu cel mai mare numar de contracte, cel mai mare castig fiind realizat pe scadenta decembrie. Detinatorii de pozitii long au realizat un profit de 0,0154 de lei pentru o actiune, marja contractului fiind de 0,0200 lei. 38 la suta dintre contracte, respectiv 1.169 contracte, au fost incheiate pe scadenta decembrie.
Pentru scadenta decembrie, euro a fost cotat la 3,4800 lei, cu 0,0199 lei mai mult.
Vedetele incontestabile ale saptamanii trecute, derivatele RRC, au inregistrat tranzactii in valoare de peste 82 milioane de actiuni, acestea au depasit pragul de 0,11 lei pentru ambele scadente dupa sapte sesiuni consecutive de crestere ale cotatiilor.
Titlurile SNP au avut o evolutie descrescatoare pentru scadenta lunara, ele coborand de la 0,4880 la 0,4690 lei. Pentru finele anului, preturile au fluctuat in jurul valorii de 0,5 lei, maximul istoric de 0,5459 lei parand un prag prea indepartat, chiar daca in partea inferioara suportul se gaseste, in urma tranzactionarii de optiuni PUT, la 0,45 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.