pentru populatia cu risc major de imbolnavire, care beneficiaza de gratuitate. Luna noiembrie e considerata perioada de debut pentru gripa. Totusi scaderea brusca a temperaturilor ar putea declansa mult mai devreme sezonul imbolnavirilor, anul tre
pentru populatia cu risc major de imbolnavire, care beneficiaza de gratuitate.
Luna noiembrie e considerata perioada de debut pentru gripa. Totusi scaderea brusca a temperaturilor ar putea declansa mult mai devreme sezonul imbolnavirilor, anul trecut primele cazuri facan-
du-si aparitia in prima saptamana a lunii octombrie. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda guvernelor vaccinarea anuala a cel putin 150 de persoane la 1.000 de locuitori si cel putin a jumatate din populatia cu risc sporit de imbolnavire.
Tara noastra nu-si permite insa achizitionarea decat a unui numar redus de doze de vaccin gratuit. in acest an se vor pune la dispozitie in acest sistem un numar de 1.500.000 de doze, cu 100.000 mai multe decat anul trecut. "Campania de vaccinare va incepe in luna octombrie, se va derula cu un varf ascendent in luna noiembrie si va continua pana in luna ianuarie a anului viitor", a anuntat ieri Ministerul Sanatatii. Grupele de risc care vor fi vaccinate - bolnavi cro-nici, copii si adulti, persoane cu varste de peste 65 de ani, personal medical - vor fi prioritare in aceasta campanie. in prezent exista disponibile 500.000 de doze de vaccin antigripal romanesc si care se gasesc in depozitele Institutului National Cantacuzino. Acestea vor fi primele distribuite in cadrul campaniei, celelalte 1.000.000 de vaccinuri urmand a fi importate. Pentru achizitionarea acestora, pentru prima data se va organiza o licitatie internationala.
De asemenea, farmaciile se vor aproviziona si ele cu vaccinuri antigripale atat pentru adulti
cat si pentru copii, pretul acestora depasind 200.000 lei vechi/doza.
Medicii atrag insa atentia ca exista si persoane care nu au voie sa se vaccineze. E vorba de cei care nu pot manca oua sau alimente care contin oua.
in cazul aparitiei primelor simptome de gripa - dureri musculare sau ale globului ocular, tuse, febra - trebuie sa ne prezentam imediat la medic si in nici un caz sa nu luam antibiotice. Medicii ii mai sfatuiesc si pe cei care sunt deja raciti sa nu se vaccineze, si sa faca acest lucru numai cand sunt sanatosi si nu au nici un simptom de gripa sau viroza. Copiii de peste un an pot fi si ei vaccinati, dar in nici un caz nu trebuie sa li se administreze acid acetil salicilic, deoarece la copilul mic acesta poate da complicatii mortale.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.