Comisarul european insarcinat cu Afacerile economice, Joaquin Almunia, a declarat recent, in cadrul unei intalniri desfasurate la Budapesta ca, din cauza pretului foarte ridicat al petrolului din ultimele luni, Comisia Europeana va fi obligata sa-si
Comisarul european insarcinat cu Afacerile economice, Joaquin Almunia, a declarat recent, in cadrul unei intalniri desfasurate la Budapesta ca, din cauza pretului foarte ridicat al petrolului din ultimele luni, Comisia Europeana va fi obligata sa-si scada in luna noiembrie previziunile de crestere economica pentru zona euro, pe 2005.
''Vom publica o rata de crestere de sub 1,6 procente pentru zona euro, insa anticipam o evolutie mult mai buna pentru anul viitor'', a declarat acesta pentru agentiile de presa internationale. Declaratia survine dupa ce, in luna aprilie, Comisia Europeana estimase o crestere de aproximativ 1,6% pe anul in curs. ''Or, din luna aprilie preturile la petrol au crescut foarte mult si, evident, acest lucru va avea un impact negativ'', a explicat Almunia. Acelasi mesaj a venit si dinspre presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a tinut sa ii avertizeze pe deputatii europeni ca efectele uraganului Katrina vor incepe sa se faca tot mai simtite pe viitor. Conform declaratiilor lui Trichet, daca titeiul isi va continua spirala ascendenta, Uniunea se va confrunta in viitorul imediat cu o crestere a inflatiei. BCE chiar si-a revizuit estimarile privind inflatia, punctand pentru 2005 un indice intre 2,10% si 2,30%, iar in 2006, intre 1,4% si 2,4%.
In acest context, presedintele Comisiei parlamentare pentru economie, Pervenche Berès, a declarat ca ar fi de dorit elaborarea unei strategii comunitare coordonate de raspuns la criza petrolului si nu lasarea deciziei la latitudinea fiecarui Guvern. De altfel, riscurile ar fi extrem de mari daca fiecare tara ar decide pentru ea, deoarece majoritatea vor fi tentate sa scada accizele la carburanti, fapt care, dupa cum sublinia Trichet, ar putea conduce la o slabire a economiei europene pentru zeci de ani de zile. Oficialii europeni raman insa optimisti fata de viitorul economiei europene - si asta in special gratie evolutiei foarte bune a economiei mondiale. Marile puteri, China, India, Statele Unite isi mentin indicii de crestere la un nivel extrem de ridicat, iar cei zece noi membri ai Uniunii continua sa afiseze o crestere situata peste media europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.