Banca Nationala Romana a introdus un sistem de calificative care masoara performanta financiara a clientilor bancilor, in functie de care institutiile de credit acorda sau nu un imprumut.
Potrivit unor completari ale regulamentului BNR, public

Banca Nationala Romana a introdus un sistem de calificative care masoara performanta financiara a clientilor bancilor, in functie de care institutiile de credit acorda sau nu un imprumut.
Potrivit unor completari ale regulamentului BNR, publicate vineri in Monitorul Oficial, categoriile de performanta financiara vor fi notate de la A la E, in ordinea descrescatoare a calitatii acesteia. In cazul persoanelor fizice performanta financiara va fi incadrata in categorii de la A la E potrivit criteriilor stabilite de institutiile de credit prin norme interne. Performanta financiara a persoanelor fizice nu va putea fi incadrata in categoria A decat daca, pentru oricare dintre imprumuturile luate, persoanele respective dispun de venituri certe cu caracter de permanenta exprimate in aceeasi moneda cu cea a imprumutului, al caror nivel, in urma deducerii tuturor celorlalte obligatii de plata (indiferent de moneda de exprimare), sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate (principal si dobanda).
In orice alta situatie in care nu este indeplinita conditia de mai sus, performanta financiara va fi incadrata cel mult in categoria B.
Prin moneda de exprimare se intelege moneda in functie de care se determina sumele de incasat reprezentand venituri si sumele de platit reprezentand imprumuturi si/sau alte obligatii de plata.

Pentru firme: lichiditate, solvabilitate, profitabilitate si risc

Evaluarea performantei financiare a unei entitati economice din afara sectorului institutiilor de credit va conduce la incadrarea acesteia in una dintre cele cinci categorii de performanta financiara. Aceasta evaluare se va realiza potrivit normelor interne ale institutiilor de credit, pe baza de punctaj atribuit unor factori cantitativi si calitativi.
Factorii cantitativi se vor referi in principal la urmatorii indicatori, acolo unde acestia pot fi determinati: lichiditate, solvabilitate, profitabilitate si risc, inclusiv riscul valutar.
Factorii calitativi se vor referi cel putin la aspecte legate de modul de administrare a entitatii economice analizate, de calitatea actionariatului, de garantiile primite (altele decat cele care sunt acceptate la diminuarea expunerii fata de debitor), de conditiile de piata in care aceasta isi desfasoara activitatea.
Indicatorii prevazuti la alineatul precedent se calculeaza pe baza datelor cuprinse in situatiile financiare ale entitatii economice, intocmite conform reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice sau de autoritati cu competente similare din alte tari, iar categoria de performanta financiara se determina si contribuie la stabilirea categoriei de clasificare a creditelor in luna urmatoare celei in care bancii i se prezinta raportarile respective. In cazul in care bancile se gasesc in imposibilitate de a evalua performanta financiara a unui client, persoana juridica, in afara celor din sectorul institutiilor de credit, aceasta va fi incadrata direct in categoria E." Pentru creditele acordate inainte de data intrarii in vigoare a prezentului regulament, prevederile se vor aplica cel tarziu cu data de 31 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.