In urma unor lungi discutii purtate intre oficialii de la Bruxelles s-a decis ca puterile juridice ale Comisiei Europene sa fie sporite intr-un mod semnificativ. Astfel, Comisia va avea dreptul sa penalizeze pe oricine incalca legislatia Uniunii Euro
In urma unor lungi discutii purtate intre oficialii de la Bruxelles s-a decis ca puterile juridice ale Comisiei Europene sa fie sporite intr-un mod semnificativ. Astfel, Comisia va avea dreptul sa penalizeze pe oricine incalca legislatia Uniunii Europene, oriunde s-ar afla acesta pe teritoriul UE. Noua masura urmareste sa scoata anumite tipuri de infractiuni de sub exclusivitatea jurisdictiei nationale. Conform comentariilor presei straine, acest fapt ar reprezenta o noutate in materie, o schimbare extrem de importanta, in conditiile in care, pana acum, Comisia detinea o putere restransa. Desi ar putea fi socotit un pas important din punctul de vedere al armonizarii legislative si al protectiei comunitare, gestul a fost primit cu ostilitate de catre Londra, dat fiind ca el obliga Guvernul lui Blair sa introduca in legislatia sa crime stabilite de alte state membre.
Pentru inceput, noua extindere juridica se va aplica numai domeniilor care tin de piata interna si de mediu, celelalte tipuri de infractionalitate ramanand in atentia statelor membre. Noua regula presupune ca in cazul in care Comisia Europeana propune incriminarea unei incalcari a legilor Uniunii, iar Parlamentul European o aproba cu majoritate calificata de voturi, atunci ea trebuie adoptata de toate statele UE. Noua regula emisa de Curtea Europeana de Justitie a intervenit dupa o lupta apriga intre Comisia Europeana si 11 state membre ale UE, intre care si Marea Britanie, privind legislatia mediului. Dat fiind ca mediul inconjurator este un domeniu in care Comisia Europeana detine deja puteri, incalcarea legislatiei corespunzatoare nu va mai putea fi trecuta cu vederea. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, sublinia ca aceasta regula noua "intareste democratia si eficienta in Uniunea Europeana".
Diplomatii, citati de cotidianul "The Times", sustin ca noua regula este o "dinamita" politica pentru multe tari membre ale UE, desi s-a precizat ca sanctiunile se dau numai in "circumstante extreme", cum ar fi pescuitul peste normele stabilite, poluare deliberata, spalare de bani, practicarea preturilor fixe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.