si a hranei. Fara a mai pune la socoteala imbracamintea, transportul, medicamentele si cheltuielile pentru alte produse nealimentare. Am inceput prin a calcula cat ii costa pe romani traiul la bloc. Specialistii Federatiei Asociatiilor de Propriet
si a hranei. Fara a mai pune la socoteala imbracamintea, transportul, medicamentele si cheltuielile pentru alte produse nealimentare. Am inceput prin a calcula cat ii costa pe romani traiul la bloc. Specialistii Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR) au intocmit pentru ziarul Libertatea un top al cheltuielilor la bloc. Valoarea medie a sumelor platite lunar pentru intretinere si celelalte utilitati este de 320 lei (3.200.000 lei vechi) pentru o familie formata din trei persoane. "Am facut o socoteala cu valori moderate de consum. Evident, cheltuiala principala este la caldura si apa calda. Pentru energie termica am facut media dintre facturile de vara si cele din iarna, cand costurile de incalzire sunt mai mari. Am a- juns astfel la concluzia ca apa calda si incalzirea costa 150 de lei pe luna, ca medie intre lunile de iarna si de vara. Adica 1.800 lei (18.000.000 lei vechi) pe an pentru trei persoane care stau in trei camere", ne-a spus Radu Opaina, presedintele FAPR. Locul secund in topul cheltuielilor de la bloc e ocupat de factura la energia electrica, cu o valoare medie de 40 lei (400.000 lei vechi) pe luna. "Majoritatea familiilor platesc jumatate din ce castiga numai pentru a trai la bloc. Nu e de mirare ca multi amana plata intretinerii pentru a avea bani de hrana. Asa am ajuns ca numarul restantierilor sa fie mai mare decat al locatarilor buni platnici", continua Radu Opaina. Ca sa vedem care sunt cheltuielile romanilor pentru hrana precum si nivelul salariilor din Romania am apelat la statisticienii Blocului National Sindical. Steluta Enache, directorul departamentului economic al BNS, ne-a spus ca fiecare roman plateste lunar un milion de lei vechi pe mancare. "Nu avem statistici pentru 2005, dar anul trecut valoarea cheltuielilor pentru hrana a fost de 950.000 lei vechi pe luna. Estimam ca anul acesta nu putem obtine o cifra mai mica de 100 lei lunar pentru hrana unei persoane", ne-a spus Steluta Enache. Revenind la cheltuielile familiei alese ca etalon, rezulta ca pentru utilitati si hrana se platesc lunar 620 lei (6.200.000 lei vechi) - 320 lei pentru intretinere, telefon, cablu, curent si 300 lei pentru mancare. "Pentru unii suma poate parea suportabila, dar statisticienii ne-au informat ca 28% din romanii cu serviciu sunt platiti cu salariul minim pe economie, adica 310 lei brut", a spus specialistul BNS. Scazand impozitele, o familie formata din doi angajati, platiti cu salariul minim, nu poate trai decat daca acumuleaza datorii de la o luna la alta. Cu un venit net de maximum 550 lei, cele trei persoane mai au nevoie de 70 lei pentru a-si asigura hrana si traiul la bloc.

Salariile minime brute in Europa

Romania - 89 euro
Polonia - 205 euro
Ungaria - 232 euro
Cehia - 235 euro
Turcia - 240 euro
Portugalia - 437 euro
Slovenia - 490 euro,
Spania - 600 euro
Grecia - 668 euro
Irlanda - 1.183 euro
Franta - 1.197 euro
Belgia - 1.210 euro
Marea Britanie - 1.197 euro
Olanda - 1.265 euro
Luxemburg -1.400 euro
(sursa: Blocul National Sindical)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.