Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in SUA, ca Executivul de la Bucuresti nu va anula contractul cu Bechtel, ci il va pune la punct si a apreciat ca fosta guvernare a "escrocat" compania americana, deoarece anexele tehnico-economice ale co
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in SUA, ca Executivul de la Bucuresti nu va anula contractul cu Bechtel, ci il va pune la punct si a apreciat ca fosta guvernare a "escrocat" compania americana, deoarece anexele tehnico-economice ale contractului nu au fost adoptate de Guvern. Seful statului roman a facut aceste declaratii la San Francisco, dupa o intalnire cu conducerea companiei Bechtel, despre care a spus ca a decurs "acceptabil", noteaza Mediafax. Intrebat ce inseamna ca intalnirea a decurs acceptabil, Basescu a raspuns: "Inseamna ca trebuie sa ne dirijam resursele pe coridorul IV paneuropean, dar nu inseamna ca vom anula acest contract. Il punem la punct asa cum trebuie si in functie de resurse". Traian Basescu a declarat, de asemenea, ca fostul Guvern de la Bucuresti "s-a pretat in a-si escroca pur si simpul partenerii". "Au trecut hotararea prin Guvern, dar nu si anexele cu indicii tehnico-economici - care inseamna costuri, conditii tehnice - care nu au fost niciodata trecute prin Guvern", a adaugat presedintele. El a explicat ca acest lucru a creat dificultati de plata, adica Ministerul Transporturilor, desi are bani in cont, nu poate face platile catre Bechtel. Intrebat daca reprezentantii companiei nu au stiut aceste lucruri, seful statului a raspuns: "Eu nu fac procese de intentie companiei Bechtel. Eu le-am spus azi care este marea problema de legalitate". Intrebat cum a reactionat conducerea Bechtel, Traian Basescu a spus: "Poti sa nu dai dreptate unui presedinte?".
Tariceanu joaca tare
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ieri la Bucuresti ca Bechtel trebuie sa inteleaga dorinta autoritatilor romane de a asigura legalitatea contractului pentru autostrada Brasov-Bors si sa negocieze cu bunavointa, daca intentioneaza sa lucreze in continuare la acest proiect. Tariceanu a raspuns astfel la o intrebare a presei privind stadiul proiectului de constructie a autostrazii Brasov-Bors. Premierul a amintit ca proiectul coridorului IV de transport paneuropean este prioritar, urmand ca lucrarile la autostrada Brasov-Bors sa continue in functie de disponibilitatile financiare, dar nu inainte ca problemele juridice sa fie rezolvate. El a amintit, totodata, ca anexele contractului incheiat de fostul Cabinet cu firma Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors nu au fost aprobate prin hotarare de guvern - conform procedurilor necesare -, fapt care creeaza probleme din punct de vedere legal. "Daca firma Bechtel vrea sa lucreze in continuare, trebuie sa inteleaga ca este necesar sa intram in legalitate si sa vina la masa negocierilor cu bunavointa, pentru a putea continua in interes reciproc. Nu putem face derogari de la lege", a spus Tariceanu.
Mitrea reactioneaza
Reactionand la acuzatiile presedintelui Basescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea (PSD) i-a transmis acestuia ca a fost "prost informat", intrucat exista baza legala pentru a se face in continuare plati catre Bechtel. "Cred ca l-au incurcat putin consilierii", a apreciat Mitrea, aratand ca o hotarare de guvern din noiembrie 2003 aproba indicatorii tehnico-economici ai investitiei, un alt document aproba finantarea contractului si, in plus, exista si hotararea de guvern prin care s-a aprobat contractul si care "pune cap la cap" toate aceste lucruri. "Daca cineva a citit o singura hotarare probabil ca nu a gasit indicatorii tehnico-economici... Insa aceasta este procedura, intai se aproba indicatorii tehnico-economici, tipul finantarii, dupa aceea se aproba contractul propriu-zis. Dupa care administratia sau compania nationala ia contractul si il semneaza bucata cu bucata, anexa cu anexa", a afirmat Mitrea. El a subliniat ca s-au facut plati pe baza acestui contract si anul trecut si in acest an, plati care nu aveau cum sa se faca daca nu exista baza legala. Mitrea a mai spus ca in buget erau prevazute 300 de milioane de dolari pentru acest proiect, dar care la rectificare au fost mutati catre alte ministere. "Pot sa-i dau o veste foarte buna domnului presedinte, seful Guvernului nostru: are baza legala, pe aceasta baza legala a facut in acest an plati si poate sa faca in continuare. Dar are o singura mica problema, nu are bani", a mai spus fostul ministru.
Parerea lui Geoana
Miron Mitrea a tinut totodata sa salute faptul ca 48 de ore petrecute pe taram american l-au convins pe Traian Basescu de necesitatea autostrazii Transilvania. "Fiind la New York si avand intalniri importante, probabil ca presedintele Basescu a primit lumina de la licuriciul cel mare", a comentat si presedintele PSD Mircea Geoana. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.