Nu degeaba e Ziua Crucii (14 septembrie) o sarbatoare cu "s" mare pentru romanul crestin si marcata cu rosu in calendar. Si nu intamplator unora le este harazit sa vina in asta lume tocmai intr-o asemenea zi cu adanci semnificatii. Regretatul Horia B
Nu degeaba e Ziua Crucii (14 septembrie) o sarbatoare cu "s" mare pentru romanul crestin si marcata cu rosu in calendar. Si nu intamplator unora le este harazit sa vina in asta lume tocmai intr-o asemenea zi cu adanci semnificatii. Regretatul Horia Bernea s-a nascut intr-o zi de 14 septembrie. Si iata ca, dupa un an de la desfiintarea salilor "Ferestre" si "Timp", gandite si realizate de Bernea impreuna cu la fel de regretata Irina Nicolau, acestea au fost reinfiintate la Muzeul Taranului Roman (MTR) si redate publicului pe 14 septembrie. Refacerea celor doua sali a fost supervizata de un colegiu academic format din Ioana Popescu, Andrei Plesu, Sorin Ilfoveanu, Mihai Oroveanu, Horia Murgu si Zoltan Rostas.
"Evenimentul de astazi este un gest simbolic al revenirii la normalitate, care nu este deloc putin lucru. Mentinerea unei relatii normale cu cei care nu mai sunt ne ajuta sa ne purtam la fel cu cei care sunt astazi si cu cei care vor mai veni pe langa noi", a declarat directorul MTR, Vintila Mihailescu, citat de Rompres. Fostul ministru al Culturii si Cultelor, deputata Mona Musca, a subliniat faptul ca "Evenimentul de astazi ne ofera din nou ocazia sa ne bucuram de ce a insemnat Horia Bernea pentru MTR si sa-i multumim pentru tot ce a facut in cultura si spiritualitatea romaneasca. Acum MTR nu mai este un muzeu cu doar doua curente de gandire, este din nou un muzeu dinamic, activ, la care lumea poate veni cu interes si curiozitatea de a gasi lucruri noi si destepte". Mihai Oroveanu a mai adaugat ca "spiritul lui Horia Bernea a revenit in casa lui, creata de o echipa condusa de el si compusa din niste oameni extraordinari, care au realizat nu numai un muzeu modern, ci un spatiu viu, spiritual, care respira acum din nou in termenii in care a fost initiat". Ioana Popescu, directoarea colegiului academic, a precizat ca, desi exista unele mici modificari in "discursul muzeografic", echipa care a refacut cele doua sali a tinut sa mearga pe urmele inaintasilor Horia Bernea si Irina Nicolau. "Tot timpul ne-am intrebat cum ar fi facut ei? Ce ar fi spus ei? Acum am simtit, din nou, ce inseamna sa lucram in echipa si nu in colectiv, cum s-a lucrat in ultima perioada", a spus Popescu.
Desfiintarea salilor "Ferestre" si "Timp", in august 2004, a condus la o criza in MTR, concretizata in proteste ale intelectualilor si in deschiderea unei actiuni in instanta de catre Anca Manolescu, Speranta Radulescu si Cosmin Manolache impotriva directorului de atunci, Dinu C. Giurescu, si a Ministerului Culturii si Cultelor, acuzati ca ar fi ofensat memoria lui Horia Bernea, cel care a "inventat" muzeul, si a Irinei Nicolau, cea care i-a conturat identitatea.
Acum, vizitatorul MTR va putea simti din nou bucuria spiritului lui Horia Brenea si al Irinei Nicolau, cei care au vibrat la fel atunci cand... "Candva am incercat sa cumparam o fereastra, un fragment dintr-o casa veche care fusese desfacuta si stivuita intr-o latura a curtii. - Cat ceri pe ea? l-am intrebat pe stapanul casei. - Nu cer nimic. Daca va trebuie, puteti sa o luati. Dar nevasta lui a intervenit si a zis nu. La toata insistenta noastra a dat cu incapatanare acelasi raspuns. Nu! Intr-un tarziu, a adaugat: - Cum sa va dau fereastra? Toata viata am privit lumea prin ea... Manastirea, fereastra deschisa spre Dumnezeu...".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.