Potrivit unui proiect de lege publicat in urma cu cateva zile de Ministerul Muncii, salariatii unei intreprinderi nu vor mai putea fi concediati de noul sau fostul proprietar doar pe motivul transferului. Proiectul prevede si alte masuri care urmares

Potrivit unui proiect de lege publicat in urma cu cateva zile de Ministerul Muncii, salariatii unei intreprinderi nu vor mai putea fi concediati de noul sau fostul proprietar doar pe motivul transferului. Proiectul prevede si alte masuri care urmaresc interesele angajatilor.
Cadrul legal general in materia raporturilor de munca, instituit prin intrarea in vigoare a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, introduce, prin dispozitiile cuprinse in Titlul XIII, obligativitatea realizarii transpunerii in legislatia nationala a dispozitiilor comunitare privind mentinerea drepturilor lucratorilor in cazul transferului de intreprinderi, unitati sau parti de intreprinderi sau unitati, arata, in expunerea de motive, ministerul.
Proiectul de act normativ privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora a fost elaborat in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania, in cadrul negocierilor privind Capitolul 13 Ocupare si Politici Sociale, de armonizare a legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar.
Potrivit proiectului de act normativ, drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Totodata, transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar, astfel cum se prevede in mod expres in proiectul de lege.

Contractul de munca cel mai favorabil

Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, pana la data rezilierii sau expirarii acestuia.
Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului. In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.

Salariatii, anuntati cu 30 de zile inainte

Astfel cum prevad dispozitiile proiectului de lege, daca in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora isi pastreaza autonomia, reprezentantii salariatilor afectati de transfer isi mentin statutul, atributiile si functia, daca sunt indeplinite conditiile de reprezentativitate, potrivit legii. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, cedentul si cesionarul au obligatia de a se consulta cu reprezentantii salariatilor proprii, in scopul ajungerii la un acord, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, in cazul in care acestia preconizeaza masuri in privinta salariatilor respectivi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.