Peste 3,5 milioane de angajati din sectorul privat sunt discriminati in favoarea a circa un milion de salariati din sistemul public. Desi, potrivit legii, toti angajatorii, indiferent de natura capitalului lor, datoreaza contributii de asigurari soci

Peste 3,5 milioane de angajati din sectorul privat sunt discriminati in favoarea a circa un milion de salariati din sistemul public. Desi, potrivit legii, toti angajatorii, indiferent de natura capitalului lor, datoreaza contributii de asigurari sociale, biletele de odihna si tratament finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat sunt destinate numai salariatilor din institutiile publice.
Salariatii din sectorul privat ar putea insa beneficia de bilete de odihna finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, daca propunerea inaintata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), de egalizare a drepturilor pentru toate categoriile de salariati, conform practicilor din UE, ar fi aprobata de Ministerul Muncii.

Drepturi doar pentru salariatii publici

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a solicitat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, eliminarea discriminarii salariatilor privati in ceea ce priveste acordarea biletelor de odihna.
Ana Bontea, director al Departamentului Juridic si pentru Dialog Social din cadrul CNIPMMR, a declarat, ieri, ca, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, salariatii din institutiile publice se ridica la cifra de 996.934, in timp ce, in sectorul integral privat, numarul acestora este de circa 2,5 ori mai mare, ajungand la peste 2,8 milioane de angajati. Daca se iau in calcul si intreprinderile mixte si cele cooperatiste, numarul angajatilor privati depaseste cifra de 3,5 milioane.
Din aceste date, reiese clar ca ponderea sectorului privat la contributiile sociale este net superioara celei a sectorului public. Ana Bontea a solicitat respectarea principiului nediscriminarii, reglementat de art.2 lit. b) din Legea nr.19/2000, potrivit caruia sistemul public se organizeaza si functioneaza avand ca principiu de baza principiul egalitatii, asigurand tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege.
CNIPMMR mai solicita realizarea de parteneriate si proiecte pentru promovarea Caselor de concediu, ca initiativa comuna a patronatelor si sindicatelor.
Potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile ulterioare, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii din sistemul public pot beneficia de bilete de odihna (pentru asiguratii in care nu este reglementata constituirea fondului social, potrivit legii).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.