Minori si Tineri din Craiova pentru ca au furat. Vin, stau cateva luni si pleaca. Unii revin, pentru ca nu-si pot schimba naravul. Altii se intorc pentru a-si vizita fostii colegi de suferinta sau pentru un act care sa le ateste studiile facute la sc
Minori si Tineri din Craiova pentru ca au furat. Vin, stau cateva luni si pleaca. Unii revin, pentru ca nu-si pot schimba naravul. Altii se intorc pentru a-si vizita fostii colegi de suferinta sau pentru un act care sa le ateste studiile facute la scoala din cadrul inchisorii. Atmosfera este de sarbatoare, iar elevii par sa repete niste gesturi pe care le-au invatat "afara": se ridica in picioare la auzul imnului, repeta in soapta versurile, duc mana la inima si aplauda la sfarsit. Ca la un meci de fotbal al nationalei Romaniei. "Ursii", cum sunt numiti elevii din clasele primare, stau in primele randuri si par mai docili. imbracati in uniforme kaki, primite de la armata, elevii cu state vechi in penitenciar privesc usor ironici in jurul lor. Ei stiu ce urmeaza si isi ureaza "succes in noul an scolar", prefatand parca intrarea in salile de curs, unde aceasta urare ii intampina scrisa cu creta alba pe tabla.

Detinutii au strans bani pentru victimele din Asia

Dupa discursul directorului adjunct pentru invatamant, prof. Buteica Liviu Cezar, dirigintii isi cheama elevii, strigandu-i pe nume. Raspunsul vine prompt din partea detinutilor, fie ca se alatura colegilor de clasa, fie ca trebuie sa "justifice" intarzierea vreunui elev mai rebel: "S-o fi liberat!". Adam H. este unul dintre cei mai vechi "chiriasi" ai inchisorii. A implinit deja 21 de ani, varsta la care tinerii sunt transferati in inchisori pentru adulti. Dar Adi, cum ii spun colegii, a facut cerere pentru a fi lasat sa-si termine studiile aici si sa-si ia calificarea de lacatus-mecanic. "Vreau sa termin 10 clase in puscarie", marturiseste. Avea 17 ani in 2000, cand a fost condamnat pentru omor. Unsprezece ani de petrecut dupa gratii. Tiparul este unul obisnuit: doua gasti de baieti din Cluj-Napoca se intorceau de la discoteca. Nici nu mai stie din ce s-au luat. Din gasca rivala a ramas unul singur, care a "incasat" cele mai multe lovituri. Adam a fost incarcerat la Gherla impreuna cu fratele lui, Claudiu, care avea 15 ani. Vorbeste cu greutate despre aceasta intamplare nefericita. in 2001 si 2002 cei doi frati au fost transferati la Craiova si s-au "intors" la scoala. Viata lui Adam s-a schimbat enorm. S-a maturizat, a descoperit ca are talent la pictura si a invatat trei meserii (zugrav, lacatus-mecanic, decoratiuni interioare). Spera ca dupa ce se va "libera" sa poata imbina pasiunea pentru pictura cu calificarea de zugrav pe care a dobandit-o in inchisoare si sa faca decoratiuni interioare. "Cand pictez uit de toate. Asta este cea mai mare satisfactie", spune Adam, iar ochii ii stralucesc de bucurie. Picteaza mai ales peisaje, iar sursele de inspiratie sunt propria imaginatie si ilustratiile pe care i le pune la dispozitie profesorul de pictura. Anul trecut a urmarit la televizor dezastrul pe care l-a provocat tsunami in Asia. impreuna cu fratele lui, Adi a avut o initiativa generoasa pentru a strange bani pentru sinistrati. stia ca se scot "bani buni" din vanzarea de icoane, asa ca i-a propus profesorului de pictura sa faca impreuna cu alti detinuti mai multe icoane pe care sa le scoata la licitatie in cadrul penitenciarului. "Am muncit de ne-au sarit capacele, doua saptamani, dar a meritat. Am strans cateva milioane." Adam este optimist. stie ca nu-i va fi usor dupa ce va iesi. Nici unui condamnat pentru omor nu-i este usor sa ia viata de la capat. Dar el are o vointa uriasa de a face totul altfel acum, pentru ca si-a insusit lectia despre "libertate".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.