OBLIGATORIU In urma cu 15 ani, uniforma scolara era una si aceeasi pentru toti elevii. Acum insa, scolile si liceele care se respecta isi aleg singure uniformele pentru elevii lor. Se pare ca uniforma este tot mai mult pe placul parintilor,

OBLIGATORIU

In urma cu 15 ani, uniforma
scolara era una si aceeasi pentru toti elevii. Acum insa, scolile si liceele care se respecta isi aleg singure uniformele pentru elevii lor.

Se pare ca uniforma este tot mai mult pe placul parintilor, care astfel au mai putine batai de cap cu vestimentatia copiilor atunci cand ii trimit la scoala. 73% dintre cei intervievati de expertii CURS sunt de acord cu introducerea uniformelor scolare in invatamantul gimnazial si liceal. Cei care nu agreeaza aceasta masura sunt minoritari, doar 17% nu sunt de acord cu obligativitatea pentru elevi a purtarii uniformelor scolare. Restul, de 10%, reprezinta persoane care nu au nici o opinie in chestiune. Femeile sunt mai convinse decat barbatii de utilitatea uniformelor scolare, iar cei mai mari sustinatori ai unei astfel de masuri sunt persoanele de peste 56 de ani.

TINERI SI BATRANI. Doar jumatate din cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani sunt pentru purtarea obligatorie la scoala a uniformei. Pentru uniforme sunt mai mult cei care au studii sub medii, dar si persoanele cu studii superioare. De asemenea, 76% dintre romanii cu venituri sub medie vor uniforme, fata de numai 68% dintre cei cu mai multe venituri. In mediu rural, preferinta pentru uniformele scolare este mai mare ca la oras, iar oltenii, maramuresenii si moldovenii sunt romanii cei mai dispusi pentru introducerea uniformelor scolare.
Inceputul scolii presupune cheltuieli substantiale pentru parinti. Clasica uniforma bleumarin se mai gaseste inca prin magazine, iar preturile sunt cuprinse intre 40 si 100 de lei noi. Chiar daca tinerii par sa nu agreeze prea mult uniformele, parintii au alte opinii. ""Uniforma este scumpa, intr-adevar, dar, pe termen lung, este mai profitabil"", ne-a declarat o doamna care colinda magazinele de trei zile in cautarea unei costumatii standard, ""de scoala"", pentru fetita ei, Ana-Maria, eleva in clasa a III-a. ""E mai economic pentru ca dai o data banii si pe urma nu mai ai batai de cap. Asa, s-o trimit la scoala cu alte haine e mai scump. Nici eu nu mai stau in fiecare seara sa-mi bat capul cu ce s-o imbrac a doua zi. Pe urma, e mai bine pentru ca la ea in clasa sunt si copii ai caror parinti au mai multi bani si isi permit sa le cumpere tot felul de bluzite si geci, si pantaloni. Si vine fii-mea de la scoala si-mi zice ca vrea aia, ca vrea ailalta, iar noi nu ne putem permite chiar tot. E greu sa-i explici unui copil ca nu toti copiii sunt egali, ca unii parinti isi permit mai multe"", spune femeia.

MANDRIE. Multe din scolile si liceele din mediul urban au introdus de mult obligativitatea uniformelor scolare. Nu este vorba insa de clasicele uniforme care se gasesc inca prin magazine, ci de uniforme facute la comanda. Introducerea unor astfel de uniforme a fost decisa de conducerile institutiilor de invatamant dupa discutii cu parintii. In perioada interbelica, fiecare liceu avea uniforma sa distincta, iar purtarea acesteia era un motiv de mandrie pentru elevi. Poate ca in viitor uniforma scolara va redeveni un motiv de mandrie pentru scolari, un semn al apartenentei la un liceu cu traditii solide si care ofera educatie de calitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.