SCHIMBARI Parintii si copiii vor incheia un contract cu scoala, iar in cazul in care elevii nu vin la ore, parintii ar putea plati amenzi. Noul regulament scolar, aflat in dezbatere publica si care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Ed

SCHIMBARI

Parintii si copiii vor incheia un contract cu scoala, iar in cazul in care elevii nu vin la ore, parintii ar putea plati amenzi.

Noul regulament scolar, aflat in dezbatere publica si care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Educatiei la www.edu.ro, a starnit controverse inca inainte sa fie facut public. Conform noului act, anul scolar va incepe la 1 septembrie. Asta, doar din toamna lui 2006, daca regulamentul se va aproba si va intra in vigoare in timp util. In unitatile de invatamant preuniversitar cursurile se desfasoara intr-un singur schimb, in situatia in care resursele materiale si umane permit acest lucru. De asemenea, tot in regulamentul scolar se precizeaza clar ca invatamantul primar, precum si clasele terminale din invatamantul gimnazial, liceal si din scoala de arte si meserii functioneaza, de regula, in aceasta ordine, in programul de dimineata.

CURSURI SI PAUZE. In invatamantul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauza de 15 minute dupa fiecare ora, si o pauza de 20 de minute dupa cea de-a doua ora de curs. In situatiile in care clasele I-IV functioneaza impreuna cu clasele din alte cicluri de invatamant, ora de curs este de 50 de minute, iar in ultimele cinci minute invatatorii organizeaza activitati extracurriculare cu caracter recreativ.
Pentru elevii mai mari, situatia ar trebui sa fie putin diferita. Respectiv, clasele din invatamantul gimnazial, liceal, scoala de arte si meserii si din invatamantul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauza de 10 minute dupa fiecare ora, iar dupa a treia ora de curs se poate stabili o pauza de 15 minute.

OBLIGATII. Parintii au responsabilitati mai mari, iar daca pana acum erau obligati sa vina la scoala numai verbal, sunt ""chemati"" pe hartie. Parintii sau tutorii legali au obligatia ca, o data pe luna cel putin, sa ia legatura cu invatatorul sau, dupa caz, cu dirigintele pentru a cunoaste evolutia copilului lor.
O noutate pe gustul elevilor este ca acestia sau, dupa caz, reprezentantul sau legal, au dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii. Contestatia se adreseaza cadrului didactic respectiv, care are obligatia de a justifica modalitatea de evaluare si rezultatele acesteia. In situatia in care argumentele nu sunt satisfacatoare, elevul se poate adresa directorului unitatii scolare, care, pentru solutionarea contestatiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectiva.

FARA PROTOCOL. Noul act de functionare a scolilor interzice si implicarea elevilor sau a profesorilor in strangerea de fonduri. Parintii insa pot atrage catre scoala, daca vor sau pot, fonduri din sponsorizari si donatii. Mai mult, comitetele de parinti ar putea constitui asociatii nonprofit, care sa gestioneze banii stransi pentru scoala.
Regulamentul cuprinde si cateva prevederi care intra in concordanta cu legislatia privitoare la calitatea invatamantului. Astfel, Consiliul de Administratie al scolii se va mari prin noul regulament de la 5-11 membri la 9-15 membri, care trebuie sa provina din randul parintilor, consilierilor locali, profesorilor, afaceristilor si elevilor. Presedintele Consiliului de Administratie va fi directorul, care va fi scutit de munca la catedra, si anual va fi nevoit sa faca un raport public asupra starii scolii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.