STUDII UNIVERSITARE E cineva printre dumneavoastra care n-a visat sa faca o facultate? Care nu s-a mandrit pe vremea lui Nea Nicu, ca dupa o munca titanica a intrat la facultate? Actuala mai este o singura intrebare: e de stat

STUDII UNIVERSITARE

E cineva printre dumneavoastra
care n-a visat sa faca o facultate?
Care nu s-a mandrit pe vremea lui Nea Nicu, ca dupa
o munca titanica a intrat
la facultate? Actuala mai este
o singura intrebare:
e de stat sau
particulara?

Intrebarea e logica. De stat - presupune ca ai invatat. Particulara - nu stiu ce presupune. Poate un interviu, mai rar examen. E clar: nici facultatea nu mai e ce-a fost! Inainte de a€™89, sa urmeze o facultate era visul mai tuturor romanilor. De ce? Simplu! Dupa ce terminai si cu studiile superioare erai cineva. Cei mai mandri erau inginerii. In sintagma ""domnule inginer"" statea parca o intreaga lume! O lume cu un salariu mai mare, cu un apartament la bloc cu grad de confort mai ridicat si multe alte beneficii. Pentru a prinde un loc in bancile institutiilor superioare de invatamant, trebuia sa muncesti, sa inveti, sa iei meditatii. Curgea multa sudoare, uneori si lacrimi, pentru acel loc in facultate. Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat. Urmand exemplul altor state, in Romania au aparut facultatile particulare. Contra cost primeai educatie. Contra unui cost mai mare primeai diploma, fara sa fie nevoie sa-ti cunosti colegii. Cei care nu aveau loc ""la stat"" mergeau la particular si mai toata lumea era fericita. Dar STOP!!! Au aparut alte idei, facultate particulara - ai trisat, n-ai muncit sau ti-ai luat teapa. Mareata ta particulara nu e acreditata si ai cam dat banii degeaba. Acum piata e stabila. Atat facultatile de stat au studenti, cat si facultatile particulare. Cum tot mai multe personalitati aleg sa predea la institutiile de invatamant superior particulare, dispare intr-o oarecare masura problema calitatii. Ramane insa problema prestigiului facultatii. O institutie deschisa de 10-15 ani nu poate avea acelasi prestigiu precum cele infiintate de cateva zeci, chiar sute de ani. Pot avea cel mult bani mai multi, deci dotari mai bune. Si asta atrage!

INTREBARE INTREBATOARE. ""In ce masura sunteti de acord cu afirmatia ca facultatile particulare sunt la fel de bune precum cele de stat?"" Asta au fost intrebati romanii de sondajul CURS. Iar ei au raspuns...
11% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, cat si dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie. Pentru ei nu exista o egalitate intre ""de stat"" si ""particular"". ""Mai degraba in dezacord"" sunt 19% dintre cei care au peste 56 de ani, cat si 22% dintre cei care au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani. Cei pana in 30 de ani, dar nu mai mici de 18 ani, sunt in proportie de 15% in dezacord cu aceasta afirmatie. Normal! 42% dintre ei sunt ""mai degraba de acord"" cu faptul ca facultatile particulare sunt la fel de bune ca si cele de stat. Tot ei sunt in proportie de 18% total de acord cu egalitatea dintre cele doua tipuri de facultati.

Facultatile particulare sunt la fel de bune ca si facultatile de stat?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.