Romania are resurse suficiente pentru promovarea eficienta a agriculturii ecologice, a apreciat ieri presedintele Traian Basescu, cu prilejul lansarii dezbaterii publice privind Strategia Nationala de Export pentru perioada 2005-2009.
"Produca
Romania are resurse suficiente pentru promovarea eficienta a agriculturii ecologice, a apreciat ieri presedintele Traian Basescu, cu prilejul lansarii dezbaterii publice privind Strategia Nationala de Export pentru perioada 2005-2009.
"Producatorii agricoli ar trebui sa tina cont ca in 2004, in Europa, s-au consumat alimente ecologice in valoare de circa 23 miliarde euro", a declarat presedintele, adaugand ca "Romania are cel mai mare potential din Europa de a avea produse ecologice", pe care insa nu il valorifica.
"Fondurile alocate acestei masuri sunt de 39 milioane de euro, din care se vor acorda subventii pentru cultivarea unor suprafete folosind tehnologii ecologice. Valoarea sprijinului va fi de 200-300 euro pe hectar, in functie de diferite criterii, si se vor acorda pe baza documentelor care sa ateste ca acel teren este cultivat prin metode certificate ca fiind ecologice", a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. Acesta a precizat ca subventiile se acorda pentru a compensa pierderea de productivitate suferita de fermier. Ideea ca o cultura este ecologica doar daca pe terenul respectiv nu s-au utilizat ingrasaminte sau alte substante chimice este falsa, afirma reprezentantul MAPDR. "Trebuie indeplinite mai multe criterii: terenul sa fie la o distanta importanta de surse de poluare, sa nu fie degradat, deci sa se aplice o rotatie a culturilor; exista si anumite conditii de mediu - umezeala, lumina, caldura. Este un proces specific de crestere a plantelor, astfel ca o productie ecologica nu se obtine atat de usor.
Faptul ca un teren nu este chimizat nu reprezinta decat o baza mai buna pentru realizarea unei productii ecologice", ne-a declarat Tibu, adaugand ca agricultura ecologica implica pentru producator costuri suplimentare si trebuie facuta de fermieri care au potential economic.
Trecerea la sistemul ecologic a unui teren se produce intr-o perioada de conversie intre 1 si 3 ani. Sprijinul de la SAPARD se acorda inclusiv pentru aceasta etapa. Potrivit MAPDR, sunt sustinute culturile de legume, fructe, plante aromatice si medicinale, cea mai mare subventie, de 329 euro pe hectar, anual, fiind acordata culturilor legumicole. Anul acesta se estimeaza ca vor fi cultivate ecologic 104.000 hectare, fata de 73.000 hectare, in 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.