Personalitate importanta a lumii culturale si politice romanesti, Alexandru Paleologu a fost inmormantat, luni, la Cimitirul Bellu din Capitala, la capatul unui ceremonial funerar la care au participat sute de oameni. Ceremonia care a marcat sfarsitu
Personalitate importanta a lumii culturale si politice romanesti, Alexandru Paleologu a fost inmormantat, luni, la Cimitirul Bellu din Capitala, la capatul unui ceremonial funerar la care au participat sute de oameni. Ceremonia care a marcat sfarsitul unei vieti pline si tumultuoase a fost organizata in trei locatii diferite: Biserica Mavrogheni, Patriarhia Romana si Cimitirul Bellu. In permanenta, din cortegiul funerar al lui Alexandru Paleologu au facut parte membri ai familiei, prieteni, politicieni si oameni de cultura. Ceremonialul a debutat la Biserica Mavrogheni, locul unde trupul neinsufletit al omului de cultura s-a aflat toata noaptea pentru priveghi. Incepand cu ora 8.00 s-au desfasurat Utrenia si Liturghia, oficiate de IPS Bartolomeu Arhiepiscopul Clujului si de un sobor de preoti. A urmat momentul Prohodului, dupa care cortegiul mortuar a plecat spre Patriarhia Romana. Aici, Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane si un sobor de preoti au oficiat o slujba in cinstea celui considerat "un reper in cultura romaneasca".
Intreaga slujba a fost oficiata in aer liber, in fata Patriarhiei. "Pastra in comoara sufletului sau nadejdea vietii celei vesnice. Cu aceasta hrana a nemuririi pleaca si acum, inspre invierea de apoi", a spus Patriarhul Teoctist. Singurele cuvinte rostite public de fiul sau, Toader Paleologu, au fost la finalul slujbei, cand a citit mesajul transmis de Regele Mihai I. "Sfanta zi de astazi este o victorie a spiritului lui Alexandru Paleologu pe drumul nemuririi", a transmis familia regala.
Daca in prima parte a ceremoniilor, desfasurate la Biserica Mavrogheni, au participat in special apropiati ai familiei si oameni de cultura, printre care Octavian Paler, Stelian Tanase, Nicolae Manolescu, slujba de la Patriarhie s-a desfasurat in prezenta a numeroase prezente politice. Au putut fi vazuti premierul Calin Popescu Tariceanu, Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Iorgulescu, Adrian Cioroianu, Cristian Boureanu, Gheorghe Flutur.
A urmat inmormantarea propriu-zisa, la Cimitirul Bellu, unde cei prezenti au trecut prin cele mai triste momente ale ceremonialului funerar. Cantecele fanfarei, cele trei salve de arma si in final intonarea imnului national al Romaniei i-au facut pe cei prezenti sa izbucneasca in lacrimi.
Aleile Cimitirului Bellu au devenit neincapatoare pentru toti cei care au vrut sa fie alaturi de Alexandru Paleologu pe ultimul drum. Politicieni (Emil Boc, Mona Musca, Emil Constantinescu, Anca Boagiu), oameni de cultura, apropiati, prieteni si oameni obisnuiti au plans, s-au rugat si s-au recules langa mormantul celui care a fost Alexandru Paleologu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.