intretinere au bagat vrajba intre vecinii de bloc. Datoriile acumulate de rau-platnici au dus, in multe cazuri, la intreruperea utilitatilor pentru tot blocul, lipsindu-i pe proprietarii care si-au achitat la timp intretinerea de un minim confort.
intretinere au bagat vrajba intre vecinii de bloc. Datoriile acumulate de rau-platnici au dus, in multe cazuri, la intreruperea utilitatilor pentru tot blocul, lipsindu-i pe proprietarii care si-au achitat la timp intretinerea de un minim confort. Multi proprietari ajung sa aiba datorii la intretinere din cauza neintelegerilor cu administratorii. Pentru a evita abuzurile, proprietarii pot recurge la urmatoarele siretlicuri:
* Daca nu e de acord cu valoarea cotelor de intretinere, proprietarul nu trebuie sa se ambitioneze si sa nu plateasca intretinerea pentru ca un eventual proces il va putea lasa fara casa.
* in termen de zece zile de la afisarea intretinerii, proprietarul va depune o contestatie in scris la presedintele Asociatiei. in maximum cinci zile, acesta e obligat sa-i raspunda.
* Pentru a fi "acoperit" in cazul unui eventual proces, proprietarul trebuie sa consemneze la CEC, pe numele asociatiei, sumele pe care el considera ca le are de platit Asociatiei. O copie a actului de la CEC va fi trimisa reprezentantului Asociatiei.
* Daca nu si-a platit intretinerea timp de minimum 90 de zile, orice proprietar poate fi actionat in justitie de Asociatia de Proprietari pentru recuperarea debitelor.
* Daca justitia da castig de cauza Asociatiei, proprietarii datornici vor fi obligati la plata intretinerii, penalizarilor, fondului de reparatii, fondului de rulment si a cheltuielilor de judecata.
* in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei, se poate cere inceperea executarii rau-platnicilor, bineinteles, daca acestia nu declara recurs.
* Executarea datornicilor se poate face prin executare silita mobiliara (vanzarea televizorului, frigi-derului, autoturismului si alte bunuri), prin poprire pe salariu (oprire de la locul de munca) sau prin executare silita imobiliara (vanzarea apartamentului). Pentru ca primele doua solutii nu sunt eficiente, avocatii opteaza pentru executarea mobiliara.
* De recuperarea sumelor datorate se ocupa de acum executorul judecatoresc.
* Datornicii vor fi atentionati sa plateasca in termen de 15 zile de la primirea somatiei.
* Cheltuielile de judecata si cele de executare sunt de aproximativ 15 milioane lei. Toti banii vor fi avansati de proprietari, dar vor fi platiti in final de cel care pierde procesul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.