Puterea si opozitia au un nou motiv de disputa, si anume introducerea votului uninominal. Atat Alianta, cat si PSD sunt de acord cu aceasta masura, insa fiecare dintre cele doua parti vrea sa isi asume paternitatea initiativei.
Pe de o parte,
Puterea si opozitia au un nou motiv de disputa, si anume introducerea votului uninominal. Atat Alianta, cat si PSD sunt de acord cu aceasta masura, insa fiecare dintre cele doua parti vrea sa isi asume paternitatea initiativei.
Pe de o parte, PSD a anuntat ca va demara in perioada imediat urmatoare o campanie de strangere de semnaturi pentru modificarea Constitutiei in vederea introducerii votului uninominal. De cealalta parte, liderul PD Emil Boc sustine ca demersul PSD este unul "demagogic", iar actuala putere va introduce acest sistem de vot pentru Parlament.
Politicienii vorbesc de asanarea clasei politice si sustin ca introducerea votului uninominal este singura solutie pentru acest lucru de mai bine de cinci ani de zile. Anul trecut, cand s-au elaborat legile electorale, toate partidele mari sustineau ca doresc renuntarea la votul pe lista si au inaintat comisiei care a elaborat legile electorale cate o varianta de vot uninominal. Nici una dintre variantele propuse nu a intrunit insa numarul de voturi necesar includerii in actul normativ a unei astfel de prevederi, iar vina a fost data pe partidele care se opuneau, UDMR si PRM.
Acum, PSD propune modificarea Constitutiei si s-a angajat sa stranga 500.000 de semnaturi necesare pentru initierea acestei proceduri. Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca vor fi mobilizate organizatiile judetene si de tineret, pentru ca semnaturile sa fie stranse "in cel mai scurt timp".
In interiorul PSD parerile sunt impartite. Secretarul general Miron Mitrea sustine propunerea legislativa, motivand ca nu vom avea vot uninominal daca nu vom rezolva trei probleme majore: responsabilitatea politica, eradicarea coruptiei si frauda electorala. Deputatul Viorel Hrebenciuc s-a pronuntat in defavoarea votului uninominal, apreciind ca avantajati de acest sistem sunt politicienii care au o anumita notorietate. De aceeasi parere este si vicepresedintele filialei Bucuresti, Codrin Stefanescu. El sustine ca aceasta propunere nu va trece niciodata, pentru ca "exista interese ca votul sa se faca pe liste".
Presedintele PD Emil Boc sustine insa ca actuala putere va introduce votul uninominal pentru Parlament. "Cand am fost in opozitie nu am reusit sa impunem acest tip de vot la ambele Camere, asa cum am fi dorit. O vom face acum, cand suntem la putere, pentru ca am sustinut acest lucru si Alianta nu are nici un fel de retinere sa sustina aceste proiecte in continuare", a afirmat Emil Boc.
In cadrul coalitiei de guvernare, PNL a depus in primavara un proiect privind modificarea Codului Electoral, in care sustin vot uninominal mixt cu compensare la nivel national. Acest principiu presupune ca 50 la suta dintre mandatele de parlamentari sa fie alese prin vot strict uninominal si vot preferential pe lista pentru celelalte 50 la suta dintre mandate. PC este pentru vot uninominal, avand si un proiect legislativ in acest sens. UDMR insa este impotriva, apreciind ca este un sistem majoritar care distorsioneaza vointa electoratului.
Dintre partidele aflate in opozitie, PRM s-a pronuntat in repetate randuri impotriva promovarii unui astfel de sistem de vot. PSD este in favoarea celei mai pure forme de vot uninominal, prin care populatia cu drept de vot este impartita intr-un numar de circumscriptii electorale egal cu numarul parlamentarilor ce urmeaza sa fie alesi, in fiecare circumscriptie aplicandu-se principiul "castigatorul ia totul".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.