Zeci, chiar sute de hectare de terenuri agricole din jurul unitatilor industriale de prelucrare a minereurilor neferoase sunt afectate de emisii poluante cu metale grele, punand in pericol sanatatea plantelor, a animalelor si a oamenilor, potrivit un

Zeci, chiar sute de hectare de terenuri agricole din jurul unitatilor industriale de prelucrare a minereurilor neferoase sunt afectate de emisii poluante cu metale grele, punand in pericol sanatatea plantelor, a animalelor si a oamenilor, potrivit unui studiu al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICPA). In localitatea Copsa Mica s-a inregistrat in sol o cantitate medie de circa 171 miligrame plumb (Pb) pe kilogram de sol (mg/kg), in timp ce intr-o zona nepoluata cantitatea medie a fost de 15 mg/kg. In planta, la Copsa Mica, valoarea medie a Pb a fost de 134 mg/kg, iar in laptele de vaca 0,25 mg/litru. Spre deosebire, intr-o zona "martor" valorile au fost: 8 mg/kg, la planta, si zero cantitate de plumb, in lapte.

Noxele se degaja pe sute de hectare

Centrele majore in care s-a inregistrat sau se inregistreaza o poluare semnificativa cu metale grele (plumb, cupru, zinc, cadmiu) sunt Copsa Mica, Baia Mare, Zlatna. In zona uzinelor Acumulatorul si Neferal din Capitala, sunt afectate de plumb, in special, circa 25 de hectare.
"Precipitatiile acide care se formeaza in urma emisiilor de gaze incarcate cu bioxid de sulf si metale grele cad pe plante, provocandu-le arsuri, si pe sol, contaminandu-l cu metale grele. Sunt afectate astfel zeci, chiar sute de hectare in jurul unitatii industriale", a explicat, pentru "Curierul National", Radu Lacatusu, prof. dr. la Academia de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti.

Persistenta metalelor grele

Desi unele unitati au luat masuri pentru reducerea poluarii, "datorita faptului ca metalele grele raman in sol pentru perioade istorice de timp, de ordinul zecilor, sutelor si chiar al miilor de ani, procesul de absorbtie a metalelor grele din sol in planta va continua. Important este ca pe solurile poluate sa nu se cultive plante furajere, legume, pomi, deoarece metalele grele ajung din sol in planta, inclusiv in partea lor comestibila", ne-a precizat prof. Radu Lacatusu. Potrivit acestuia, in legume, in plantele de pe pasuni din zona de influenta a acestor unitati poluatoare, se pot intalni cantitati de doua, pana la zece ori mai mari de metale grele decat cele normale. Culturile care rezista cel mai bine la atac sunt cartoful, graul si porumbul.

Plumb in cereale, la Constanta si Hunedoara

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Protectia Alimentelor, judetele in care s-au descoperit cantitati de plumb in cereale, in urma probelor prelevate in semestrul I - 2005, in cadrul Programului de supraveghere si control, sunt Hunedoara si Constanta.
In Hunedoara, din totalul de 46 de probe recoltate din cereale, una a fost gasita necorespunzatoare, iar in Constanta, din cele 53 de teste, trei au relevat cantitati mari de plumb in cereale.
In ceea ce priveste fructele si legumele, au fost recoltate probe din judetele Braila si Brasov, iar rezultatele analizelor au fost corespunzatoare cu normele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.