Trezoreria Statului are ca obiectiv pe termen mediu echilibrarea structurii datoriei publice, pentru ca finantarile pe piata locala si imprumuturile contractate pe plan extern sa aiba ponderi egale, a declarat agentiei Mediafax secretarul de stat in

Trezoreria Statului are ca obiectiv pe termen mediu echilibrarea structurii datoriei publice, pentru ca finantarile pe piata locala si imprumuturile contractate pe plan extern sa aiba ponderi egale, a declarat agentiei Mediafax secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dragos Neacsu.
Aceasta presupune o reorientare ampla catre imprumuturile din piata interna, pe care Finantele le-au evitat pana acum din cauza dobanzilor mult mai mari decat cele practicate de bancile straine. Ar mai fi si faptul ca datoria straina a Romaniei a crescut mult in primul semestru.
"In prezent, circa trei sferturi din datoria publica este finantata pe piata internationala, in timp ce nivelul pe piata interna este de numai un sfert. Pentru a ajunge la jumatate cu aceste finantari este nevoie de timp", a afirmat Neacsu, prezent in orasul austriac Alpbach la Forumul European cu tema "Globalizare: piete versus politici". El a adaugat ca acest obiectiv face parte din strategia pentru managementul datoriei publice.
"Ministerul Finantelor are in pregatire o strategie de indatorare pe termen mediu a Romaniei, care ar putea fi finalizata in trimestrul patru.
In luna septembrie, MFP va prezenta un memorandum Guvernului referitor la acest subiect", a mai spus Neacsu.
El a afirmat ca o componenta importanta a acestei strategii este obtinerea calificativului "investment grade" din partea celor trei agentii de rating Standard & Poor's, Moody's si Japan Credit Rating Agency, anticipata pentru sfarsitul acestui an.

Agentie distincta pentru datoriile Romaniei

Neacsu a mentionat ca, dupa aprobarea memorandumului, va fi creat cadrul legal pentru infiintarea Agentiei pentru Managementul Datoriei. "Pentru infiintarea acestei agentii am beneficiat de consultanta din partea Bancii Mondiale, FMI si PHARE pe relatia directa cu institutiile similare din Europa", a apreciat Neacsu.
Reprezentantul MFP a spus ca proiectul a inceput in urma cu circa jumatate de an. Neacsu a precizat ca un alt obiectiv al Trezoreriei este cresterea duratei medii de indatorare, atat in cazul creditelor externe, cat si a celor interne. Maturitatea medie a imprumuturilor la sfarsitul primului semestru s-a dublat fata de 2004 (1,7 ani), ajungand la 3,4-3,5 ani, evolutie insotita si de injumatatirea ratei medii a dobanzilor.

Banii din privatizare, in infrastructura si sistemul de pensii

Secretarul de stat a reafirmat ca Romania va cere FMI sa permita utilizarea veniturilor obtinute din privatizare pentru finantarea proiectelor legate de reforma infrastructurii si a sistemului de pensii.
"Aceste fonduri ar reprezenta o sursa ieftina si neriscanta pentru finantarea reformelor structurale.
Pana acum, veniturile din privatizare au fost folosite exclusiv pentru finantarea datoriei publice, aceasta fiind o componenta a acordurilor incheiate cu FMI. Dar Romania are o datorie publica redusa, circa 20% din PIB, astfel incat nu are sens sa o finantam din aceste surse", a concluzionat Neacsu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.