De la jumatatea lunii trecute, cand au avut loc interventiile BNR in piata valutara, dobanzile interbancare au scazut constant. Daca la inceputul anului dobanzile la o zi si cele la o saptamana erau cuprinse intre 11 - 17%, a urmat o stabilizare la v
De la jumatatea lunii trecute, cand au avut loc interventiile BNR in piata valutara, dobanzile interbancare au scazut constant. Daca la inceputul anului dobanzile la o zi si cele la o saptamana erau cuprinse intre 11 - 17%, a urmat o stabilizare la valorile de 5 - 8%, care s-a mentinut pana la jumatatea lui august. Atunci dobanzile "over night" s-au prabusit la 2 - 5% iar cele "one week" la 4 - 7%. "Piata este plina de lei care nu isi gasesc debuseu in economie sau in sigurele depozite atrase de BNR, comenta un dealer bancar. Faptul ca in piata au fost injectate cantitati mari de lei, care nu au mai fost aspirate imediat, ca la precedentele interventii, a produs o scadere semnificativa a dobanzilor interbancare. De altfel, in ultimele doua saptamani a atras de la banci depozite la o luna cu o dobanda de 8,5%, echivalentul in lei a 2,1 miliarde euro, in timp ce institutiile bancare au supralicitat cu alte 3-4 miliarde euro. In consecinta dobanzile nu puteau decat sa scada. Romanilor dobanzile oferite de banci li se par prea mici fata de rata inflatiei, insa pentru fondurile speculative ele ofera randamente de trei - patru ori mai mari decat cele care ar putea fi obtinute pe pietele vestice". Oficialii BNR considera ca nivelul de 8,5% la care sunt atrase depozitele bancilor reprezinta un nivel de compromis, care nu este prea atractiv pentru speculatori, dar nici nu descurajeaza economisirea.
Dealerii cred insa ca dobanzile platite la depozitele clientilor vor ramane la limita inflatiei in conditiile in care randamentele vor ramane la niveluri atat de scazute pe piata monetara, pe fondul excesului de lichiditate. Ca piata este plina de lei, in urma deselor cumparari de valuta facute de BNR de la inceputul anului transpare dintr-un comunicat al bancii centrale, in care se arata ca "masa monetara in sens larg (M2) a fost la sfarsitul lunii iulie 2005 de 74.080 milioane RON. Fata de luna iunie 2005 aceasta s-a diminuat cu 0,2 la suta (-1,2 la suta in termeni reali), iar in raport cu iulie 2004, masa monetara a inregistrat o crestere de 41,1 la suta (29,1 la suta in termeni reali)".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.