neajunsuri, isi duc traiul de zi cu zi intr-o mizerie de nedescris. Muncesc cu ziua, pe unde apuca si mananca, de regula, cartofi. La o singura masa le trebuie 22 de paini si 25 de litri de ciorba. Paun si Ioana Dinica au impreuna 7 copii. Pe Ange
neajunsuri, isi duc traiul de zi cu zi intr-o mizerie de nedescris. Muncesc cu ziua, pe unde apuca si mananca, de regula, cartofi. La o singura masa le trebuie 22 de paini si 25 de litri de ciorba.
Paun si Ioana Dinica au impreuna 7 copii. Pe Angela - in varsta de 33 de ani, pe Aurel - de 30 de ani, pe Nela - de 28 de ani, pe Gheorghita - care are la randul sau 3 copii, pe Cezar, Bogdan si pe mezinul familiei, Dinica Vlad, de numai 15 ani. Parintii copiilor au lucrat mai multi ani de zile la fosta Uzina Faur, sectia turnatorie.
Acum sunt pensionari si muncesc cu ziua pe la diferiti oameni. Din putinul castigat le cumpara copiilor haine si mancare. Au incercat sa ceara ajutor social de la primarie, dar pana in momentul de fata nu au primit nimic.
Mama copiilor gateste aproape toata ziua. Ca sa poata sa-i hraneasca pe toti, face cate o oala de 25 de litri de ciorba.
"Tai in felii nu mai putin de 22 de paini la o singura masa. Ciorba de cartofi si cartofi goi la felul doi este meniul principal la masa noastra", spune femeia. Rar, foarte rar, isi permit sa cumpere o bucata de carne.
Dupa ce mananca, barbatii se intorc la lucru, iar femeile se apuca de spalat si de ingrijit copiii. Au o singura dorinta: sa-si vada odraslele la scoala, ca sa poata sa-si faca, atunci cand vor fi mari, un rost in viata.
"Cel mai greu imi este atunci cand vin acasa, pentru ca nu am un loc unde sa imi fac temele. De cele mai multe ori mi le scriu pe jos, pe o patura intinsa in curte. Atunci cand ploua, invat culcata pe jos, in holul casei", ne-a spus cu lacrimi in ochi Elena Marian, in varsta de 9 ani, una din nepoatele familiei Dinica, eleva in clasa a treia.
La fel pateste si o alta nepoata, Silvia, in varsta de 12 ani. Au cerut de mai multe ori ajutor social din partea primariei de sector, au incercat chiar sa se inscrie la cantinele pentru saraci, dar fara nici un rezultat.
"Nu primim nici un ajutor social din cauza ca nu avem un act de vanzare-cumparare pe aceasta casa. Acum 25 de ani, cand am cumparat-o, nu am facut cu proprietarul de atunci decat o chitanta de mana. Iar acum nu pot face acte pe casa pentru ca nu am bani. M-ar costa peste 1.000 de euro toate actele, bani pe care noi nici nu visam sa-i putem strange vreodata", ne-a declarat Ioana Dinica.
Potrivit celor spuse de familia Dinica, pe toata strada Varasti din sectorul 3 al Capitalei sunt 15-20 de familii care locuiesc in case fara nici un fel de utilitati, in afara de curent electric. Nici una din aceste familii nu au acte de vanzare-cumparare pentru casele in care locuiesc.
Acesta este motivul pentru care nici primaria nu ii poate ajuta cu nimic.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.