Luna trecuta a fost una dintre cele mai dificile pentru banca centrala, aceasta fiind nevoita sa cumpere cantitati mari de valuta adusa de speculatorii straini.
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu peste 1,5 miliard
Luna trecuta a fost una dintre cele mai dificile pentru banca centrala, aceasta fiind nevoita sa cumpere cantitati mari de valuta adusa de speculatorii straini.
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu peste 1,5 miliarde de euro in luna august, ajungand la 16,43 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor bancii centrale din piata valutara si a intrarilor din emisiunea de obligatiuni Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al BNR, cresterea de 1,579 miliarde de euro din a opta luna a anului a fost rezultatul unor intrari de 2,09 miliarde de euro reprezentand cumparari ale bancii centrale din piata valutara, intrari din privatizari, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului.
Dintre acestea, 351 milioane de euro au reprezentat vanzari de 351 milioane de euro din imprumutul extern obtinut de Primaria Municipiului Bucuresti.
BNR nu a prezentat valoarea celorlalte tipuri de intrari. Cel mai probabil, insa, majoritatea sumei provine din interventiile pe piata valutara.
BNR s-a luptat luna trecuta sa duca leul in jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro, dupa ce deviza europeana plonjase pana la 3,4 lei, nivel care nu mai fusese atins din decembrie 2002. Guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca, vinovate pentru aceasta apreciere excesiva a leului sunt fondurile speculative.
Iesirile au insumat 510,6 milioane de euro, reprezentand plati, rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati, cotizatii, comisioane bancare si altele.
Valoarea rezervei de aur, care s-a mentinut la 105 tone, a crescut la 1,196 miliarde de euro, ridicand valoarea rezervelor internationale ale bancii centrale la peste 17,62 miliarde de euro. Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 676 milioane de euro, se mai spune in comunicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.