Coalitia de guvernare a pierdut, ieri, o batalie in fata lui Nastase. Cererea celor 154 de deputati apartinand coalitiei guvernamentale de a convoca Sesiunea Extraordinara pentru miercuri, 31 august, a fost respinsa de catre presedintele Camerei, pe
Coalitia de guvernare a pierdut, ieri, o batalie in fata lui Nastase. Cererea celor 154 de deputati apartinand coalitiei guvernamentale de a convoca Sesiunea Extraordinara pentru miercuri, 31 august, a fost respinsa de catre presedintele Camerei, pe motiv ca este neregulamentara. Reprezentantii Coalitiei spun insa ca s-a facut un abuz, dar nu au cum sa conteste decizia luata de Nastase, pentru ca nu exista nici o prevedere in regulament care sa le poata permite acest lucru.
Ambele parti au invocat acelasi articol 78 din Regulament, insa l-au interpretat diferit.
Articolul 78 prevede la alineatul 2 ca acest for se intruneste in Sesiuni Extraordinare la cererea Presedintelui Romaniei, a Biroului permanent sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor. Potrivit alineatului 3 - Cererea de convocare a unei Sesiuni Extraordinare se face in scris si va cuprinde ordinea de zi, precum si perioada de desfasurare a sesiunii. Neaprobarea de catre Camera a ordinii de zi solicitate impiedica tinerea Sesiunii Extraordinare. Alineatul 4 - convocarea Camerei Deputatilor se face de catre presedintele acesteia. Presedintele nu va lua in considerare cererile pentru convocarea unei Sesiuni Extraordinare care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (2) si (3).
De o parte, Nastase a invocat alineatul 4, care ii permite, ca presedinte al Camerei, sa faca o cenzura a cererilor de Sesiune Extraordinara. In plus, el a facut apel si la articolul 29, care prevede ca Biroul Permanent supune aprobarii Camerei regulamentul acesteia, precum si propunerile de modificare. De cealalta parte, secretarul general al Camerei, liberalul, Titus Gheorghiof ne-a declarat ca presedintele Camerei poate respinge solicitarea unei treimi dintre deputati doar daca nu sunt indeplinite strict conditiile prevazute la alineatele 2 si 3.
In aceste conditii, Nastase a facut un abuz. Ulterior, Plenul Camerei avea dreptul sa stabileasca daca au fost indeplinite toate conditiile procedurale, a completat Gheorghiof. In privinta celor mai bine de cinci ore de discutii din cadrul Biroului Permanent, liberalul a spus ca reprezentantii PSD au incercat sa introduca alte prevederi regulamentare, ceea ce incalca principiile de drept.
In plus, Gheorghiof a adaugat ca, din cauza unei lacune existente in regulament, in momentul in care cererea este depusa de o treime dintre deputati, Biroul Permanent nu se poate pronunta. Zilele trecute, Eugen Nicolaescu sustinea ca s-a optat pentru aceasta forma de convocare a Sedintei Extraordinare tocmai pentru ca lucrarile in Birou sa nu fie blocate de catre PSD.
Deputatul PC, Daniela Popa, ne-a declarat ca reprezentantii Coalitiei nu au putut sa faca nimic, pentru ca decizia de convocare a Sedintei Extraordinare apartine unei singure persoane, presedintelui Camerei. Chiar daca cererea este perfect motivata, nu putem face nimic, pentru ca nu exista nici o prevedere regulamentara care sa ne permita contestarea deciziei luate de Nastase, a spus deputatul PC. Sesiunea Ordinara incepe in ziua de luni, 5 septembrie, la ora 14.00. Coalitiei ii ramane ca in Biroul Permanent sa propuna introducerea pe ordinea de zi a sesiunii, modificarea regulamentului de functionare a Camerei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.