Procurorii nu se inghesuie sa ocupe posturile ramase vacante in urma cu cateva saptamani, dupa revocarea din functie a sefilor din PNA si Ministerul Public, motiv pentru care ministrul justitiei, Monica Macovei, a facut, ieri, un nou apel la doritori

Procurorii nu se inghesuie sa ocupe posturile ramase vacante in urma cu cateva saptamani, dupa revocarea din functie a sefilor din PNA si Ministerul Public, motiv pentru care ministrul justitiei, Monica Macovei, a facut, ieri, un nou apel la doritori sa-si depuna CV-urile si "aplicatiile".
Asa cum a anuntat, in urma cu trei saptamani, Monica Macovei, Ministerul Justitiei va organiza, incepand cu 5 septembrie, interviuri pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Parchetului National Anticoruptie si al celui General.
Amintind ca termenul limita pentru depunerea CV-urilor si al "aplicatiilor", este data de 2 septembrie, ministrul justitiei le cere tuturor magistratilor care doresc sa ocupe posturi de conducere in cadrul PNA si DIICOT sa indrazneasca sa se inscrie la concurs pentru ca "nu este nimic infricosator in acest lucru", interviurile constand "intr-o discutie pe marginea a ceea ce au facut, pe cum privesc efectuarea unei anchete, pe independenta".
"Selectarea pe baza de interviuri este un lucru neobisnuit in Romania, pana acum suna telefonul si erai invitat sa ocupi o functie de conducere. Acum am decis sa dam sanse egale tuturor, pentru ca sunt sigura ca exista multi judecatori si procurori competenti, care pot sa ocupe aceste functii. Vreau sa aiba toata lumea sanse egale, nu doar cei pe care din intamplare ii cunoaste ministrul justitiei. Este momentul sa demonstreze ca pot fi sefi, ca pot avea initiative, ca pot lua decizii, ca pot conduce echipe si sa nu stea deoparte asteptand sa vina dosarele spre ei. De acum incolo, toate posturile de conducere din justitie si parchete se vor ocupa pe baza de interviuri sau de concursuri. E bine sa-si faca si o practica in acest sens. (...) Prin urmare, inca o data le adresez mesajul si solicitarea sa se inscrie la aceste interviuri pentru a-si da o sansa si lor si justitiei din Romania", a mai spus Monica Macovei.
De altfel, ministrul a afirmat ca, pana in momentul de fata "s-au primit cateva CV-uri, dar nu suficiente", motiv pentru care le-a reamintit magistratilor ca saptamana viitoare vor avea loc interviurile.

Posturi foarte importante sunt vacante

Avand in vedere ca, deocamdata, la conducerea PNA a fost numit doar procurorul general Daniel Morar si a fost delegat, pentru o perioada de 30 de zile, procurorul general adjunct delegat Mircea Zarie, in cadrul acestei institutii sunt inca vacante doua posturi de procurori generali adjuncti (posturi ocupate pana nu de mult de Horia Miclescu si Gheorghe Suhan), unul de procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie (in locul lui Alexandru Chiciu), unul de procuror-sef al Sectiei de combatere a coruptiei (in locul lui Vasile Draghici) si unul de procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari (in locul lui Ion Panaitescu).
De asemenea, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt libere posturile de procuror-sef al DIICOT (unde a fost numit sa asigure interimatul Ioan Doru Cristescu) si cel de adjunct al acestuia, ocupate pana de curand de Gheorghe Muscalu si Gratiana Petronela Daniela Isac.

Interzis securistilor

In ceea ce priveste modul de selectie, procurorii sau judecatorii care doresc sa participe la interviuri trebuie sa aiba cel putin 10 ani de vechime in aceste functii, sa aiba experienta in domeniul combaterii coruptiei sau a criminalitatii organizate, sa nu fi facut parte si sa nu fi colaborat cu serviciile de informatii inainte de 1990, sa nu fie lucratori operativi (inclusiv acoperiti), informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, si sa indeplineasca celelalte conditii cerute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor asa cum a fost modificata de Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
Curriculum vitae trebuie sa "includa traseul profesional, referiri la dosarele importante solutionate, precum si la stagiile de pregatire profesionala (daca este cazul) si pot fi trimise pe adresa de mail a Ministerului Justitiei (ioana.banu@just.ro), prin posta - str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucuresti sau prin fax la nr. 021/3155389.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.