Dezechilibrul in comertul exterior a scazut cu circa 215 milioane de euro in luna iulie comparativ cu luna anterioara, pana la 765,8 milioane de euro, valoarea consemnata in primele sapte luni fiind de 4,974 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro
Dezechilibrul in comertul exterior a scazut cu circa 215 milioane de euro in luna iulie comparativ cu luna anterioara, pana la 765,8 milioane de euro, valoarea consemnata in primele sapte luni fiind de 4,974 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro peste nivelul din perioada similara a anului 2004.
In perioada ianuarie-iulie 2004, deficitul balantei comerciale a fost de 3,49 miliarde de euro. Pe primele sapte luni ale acestui an, ritmul de crestere a importurilor a continuat sa se mentina mai ridicat decat cel al exporturilor.
Valoarea importurilor a crescut fata de primele sapte luni ale anului 2004 cu 21,8%, la 17,49 miliarde de euro, iar exporturile au urcat cu 15,2%, la 12,52 miliarde de euro.
Atat in cazul importurilor cat si al exporturilor, luna iulie a adus o incetinire ritmului de crestere comparativ cu luna anterioara.
Importurile au avansat cu 16,2% fata de a sasea luna a anului trecut, comparativ cu o crestere de 25,1% in luna iunie, valoarea fiind de 2,75 miliarde de euro. In acelasi timp, ritmul de crestere a exporturilor a fost in iulie 2005 de 8,2%, pana la maximul lunar atins dupa 1999, de 1,99 miliarde de euro.
Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas in primele sapte luni tarile din UE, care detin o pondere de 68,6% in structura exporturilor, si de 63% in cea a importurilor. Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul importurilor realizate in perioada ianuarie-iulie, 74,6% reprezinta importuri definitive si 24,6% importuri temporare de marfuri in vederea prelucrarii active, precizeaza INS.
Deficitul comercial a dus, anul trecut, la deteriorarea balantei de plati a Romaniei, cand soldul negativ al contului curent a urcat la 7,5% din PIB.
Din acelasi motiv, estimarile pentru acest an indica o noua crestere a deficitului balantei de plati, la 7,75% din PIB.
Autoritatile de la Bucuresti au discutat, in ultimele luni, posibilitatea de majorare a cotei standard de TVA anul viitor, de la 19% la 22%. Masura a fost apreciata de analisti ca fiind o incercare de a limita cresterea consumului, care a pus presiune pe importuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.