Afacerile cu flori par a fi extrem de profitabile, din moment ce, la o simpla privire, observam ca numarul punctelor de vanzare a acestora a crescut simtitor. Productia interna de flori in sere a ramas aproape constanta din 2002, in schimb cifrele a

Afacerile cu flori par a fi extrem de profitabile, din moment ce, la o simpla privire, observam ca numarul punctelor de vanzare a acestora a crescut simtitor. Productia interna de flori in sere a ramas aproape constanta din 2002, in schimb cifrele arata ca importurile de flori si plante ornamentale ale Romaniei aproape ca s-au dublat in 2004 fata de 2003.
Desi Romania nu poate fi considerata un important producator in acest domeniu de activitate, disponibilitatile sunt mari, atat pentru productia de flori, in camp si spatii protejate, dar si pentru plante ornamentale. Speciile cultivate in serele romanesti sunt: garoafe (67 la suta), crizanteme (6,7 la suta), trandafiri (4,9 la suta), frezii (4,3 la suta), gerbera (3,8 la suta), alte specii (3,0 la suta). Gama sortimentala a florilor cultivate in spatii neprotejate este mai diversificata, dar ponderea o detin: lalelele, gladiolele, crizantemele, Dianthus, Centaurea, Calendula. Suprafetele cultivate cu flori au ramas cam aceleasi in ultimii ani - 160 de hectare in sere si 170 ha pe camp, cu toate ca cererea a crescut, iar gusturile s-au diversificat. Asa ca cea mai mare parte a cererii pietei de plante ornamentale si flori este acoperita de produse din import.

Importam flori de 15 milioane de euro

Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii, reiese ca valoarea importurilor de flori a crescut spectaculos in ultimii ani. Astfel, daca in anul 1999 Romania a importat flori taiate in valoare totala de 2.333.903 dolari, in 2003 valoarea importurilor de flori si plante ornamentale a fost de 8,8 milioane de dolari. Saltul urias a fost facut anul trecut, cand cererea de flori aproape s-a dublat, astfel ca importurile au sarit la 14,7 milioane euro.

De la 4.000 lei firul la producator la...

"Trebuie sa ne punem si noi pe treaba ca sa avem calitatea si cantitatea florilor din import. Problema cea mai mare este ca noi nu avem dotarile tehnice necesare", ne-a declarat Constantin Ungureanu, floricultor din Bucuresti. Acesta a mai precizat ca, desi cheltuielile sunt foarte mari, mai ales cele legate de energia electrica, afacerea cu flori este una foarte profitabila.
Daca judecam dupa exemple, acest lucru este valabil mai ales pentru comercianti. La taraba, un fir de crizantema romaneasca se vinde cu 40-50 de mii de lei, insa de la producator se cumpara cu patru, cinci mii. De la cinci, sase mii de lei frezia la producator, ajunge la taraba cu 20.000 de lei. Crizantemele din import sunt aduse cu circa 30.000, ne-a declarat Ungureanu. Din pacate, nu am reusit sa aflam de la Registrul Comertului cate firme avand ca obiect de activitate comertul cu flori si plante ornamentale s-au infiintat in ultimii ani, deoarece sub acelasi cod CAEN se inregistreaza o gama larga de activitati.
Astfel, nu se poate controla statistic evolutia numerica a acestora, cu toate ca au impanzit, cel putin, Capitala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.