In mod normal, la Registrul Comertului ar trebui sa se auda zornait de catuse. Aceasta deoarece asa-zisele erori umane, cum le denumeste Eugen Ghiulea, directorul general al Oficiului Registrului Comertului, au constituit si pot constitui surse de ev
In mod normal, la Registrul Comertului ar trebui sa se auda zornait de catuse. Aceasta deoarece asa-zisele erori umane, cum le denumeste Eugen Ghiulea, directorul general al Oficiului Registrului Comertului, au constituit si pot constitui surse de evaziune fiscala. Anul trecut, in luna august, la redactie, pe e-mail, ne-a parvenit un text intitulat "Armaghedonul Registrului Comertului".
Evident ca nu purta nici o semnatura. Fara sa bagam mana in foc pentru cele sustinute, am prezentat sec documentul. Aceasta deoarece acuzele erau deosebit de grave. Erau incriminate activitati ilegale precum falsificarea de documente. "Au fost semnalate cazuri de acte de firma contrafacute, respectiv certificate de inmatriculare cu cod unic. Toate certificatele false emise purtau numere de ordine in continuarea celor reale emise in anii respectivi, iar codul unic era provizoriu in baza inregistrarilor fictive, dupa care se radiau. Certificatele erau emise de Oficiul Registrului Comertului" - mentiona "Armaghedonul" amintit. Desigur, publicarea articolului a starnit indignare la Registru, iar printr-un drept la replica eram informati ca nici una dintre acuze nu se justifica. Timpul, insa, si nu autoritatile, asa cum era normal, a scos la lumina multe dintre faptele reclamate in acel "Armaghedon". Un cititor al Curierului National avea sa afle de la politie ca in apartamentul sau functioneaza o firma, firma despre care omul habar nu avea. Cum a rasarit firma avea sa afle mai tarziu. Nu mica i-a fost mirarea sa descopere ca cineva, din "eroare", a falsificat actele dand posibilitatea aparitiei acestei firme-fantoma. Desigur, acest lucru nu se putea intampla fara "greseala" unui functionar dezinteresat si cu capul in nori al Registrului Comertului. Si acesta nu este un caz singular - si o eventuala si necesara ancheta va scoate la lumina lucruri foarte interesante pentru organele de ancheta. De aceea, scuza directorului Registrului prin care se invoca "eroarea umana" este cel putin stranie. De ce spunem acest lucru? Ani la rand, prin astfel de "erori" s-a creat in economia romaneasca sindromul "Companiilor multiple", adica aparitia unui intreg lant de firme printre care, ca o veriga si o supapa, una falsa. Banii isi pierd imediat urma. Un exemplu. Compania-fantoma solicita rambursarea Taxei pe Valoarea Adaugata fara sa fi participat la plata TVA colectate, dupa care dispare. De obicei, aceste firme sunt infiintate in numele unor cetateni care nu au fost niciodata in Romania sau care au plecat din tara la scurt timp dupa infiintarea lor. In numele unor astfel de firme se emit si se utilizeaza ordine de plata fictive prin care se sustrag sume importante cuvenite bugetului de stat sau sunt inselate o serie de alte companii. O schema clasica si care functioneaza de multa vreme in Romania - si ea nu putea rezista fara "erorile umane " ale unor functionari, fie ei si ai Registrului Comertului. Este un lucru deosebit de grav, care vine sa confirme o parte dintre acuzele regasite in amintitul "Armaghedon". De aceea, declansarea unei anchete se cere de la sine. Nu de alta, dar concluziile ei pot reda Registrului Comertului credibilitatea stirbita de "erorile" descoperite in actele de infiintare a unor companii suspecte de evaziune fiscala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.