La Padina domnesc ursii
Sapte corturi amplasate pe platoul Padina au fost distruse, joi seara, de ursii aflati in cautarea hranei, a declarat seful Salvamont Dambovita, Doru Diaconescu, precizand ca turistii din corturile atacate au fost
La Padina domnesc ursii
Sapte corturi amplasate pe platoul Padina au fost distruse, joi seara, de ursii aflati in cautarea hranei, a declarat seful Salvamont Dambovita, Doru Diaconescu, precizand ca turistii din corturile atacate au fost cazati in cabanele din zona, informeaza Mediafax. Unii turisti au decis insa sa plece acasa, fiind speriati de posibilitatea unui nou atac al ursilor. Doru Diaconescu a mai declarat ca se afla in imposibilitatea de a alunga ursii, avand in vedere ca acestora nu le mai este frica de om, iar procedeele prin care erau alungati in mod obisnuit nu mai dau nici un rezultat. El ii sfatuieste pe turistii care se incumeta sa vina cu cortul la munte sa se organizeze in grupuri mari, sa faca galagie, dar, cel mai important, sa lase mancarea in afara corturilor, pentru a nu se mai inregistra incidente de acest gen.
Seful Salvamont Dambovita a mai spus ca i s-a adus la cunostinta ca un barbat de 45 de ani care locuieste in zona Sanatoriului Moroieni a fost atacat de un urs, saptamana trecuta, in timp ce incerca sa-si scape porcul din gospodarie din ghearele animalului. Furios, ursul l-a alergat pe barbat pana in scara unui bloc, unde l-a muscat de picior. "Barbatul s-a dus cu un prieten sa scape porcul din gospodarie de urs. Ursul, insa, a uitat de porc si l-a alergat pe acesta pana in scara unui bloc. (...) A intrat si ursul in scara, unde l-a muscat pe barbat de picior", a incheiat seful Salvamont Dambovita, Doru Diaconescu.
La inceputul lunii august, o femeie din Turda aflata in vacanta la Padina a fost atacata de un urs, care a ranit-o la abdomen. Ursul, plecat dupa mancare pe la corturile turistilor, s-a repezit in cortul unde dormea o familie formata din patru persoane, ranind-o pe femeia de 38 de ani. Seful Salvamont Dambovita a spus atunci ca este pentru prima data cand in muntii damboviteni ursul ataca oameni.
Comportamentul agresiv la urs
Patrunderea brutala a omului in habitatul animalelor salbatice are efecte nefaste. In cazul ursidelor confrutarea om-animal s-a soldat de multe ori cu incidente dramatice. Se poate spune ca ursul are o disponibilitate mai accentuata spre agresiune, comparativ cu alte specii, avand in vedere insusirile sale morfo-fiziologice. Au fost mentionate cazuri in care acest animal a devenit initiatorul unor adevarate acte de terorism, atat fizic, cat si psihologic, fata de un individ sau o colectivitate. In fond comportamentul sau este acela al salbaticiunii care isi apara teritoriul. Asa incat cei care pornesc pe cararile muntelui este bine sa cunoasca cateva lucruri elementare despre comportamentul ursului brun, traitor in tara noastra.
Ursul are simtul olfactiv foarte bun, el reusind sa descopere prezenta omului cu mult timp inainte ca acesta sa se apropie. De aceea va evita premeditat intalnirea cu omul. Comportamentul de autoaparare ii va dicta retragerea. Astfel se explica si faptul ca in padurile cu densitate mare de ursi nu toata lumea poate vedea aceasta specie asa cum ar fi de asteptat. Exista situatii in care ursul este surprins la distanta mica fie hranindu-se fie dormitand. In primul caz el va reactiona violent pentru ca intrusul este perceput ca un concurent la hrana, iar agresivitatea se va declansa automat. Daca este surprinsa odihnindu-se, salbaticiunea, de asemenea, va ataca, dar de frica receptand intrusul ca pe un potential agresor. O alta situatie in care agresivitatea se declanseaza este intalnirea dintre ursoaica cu pui si om. Ursoaica va prefera comportamentul de agresiune, si nu cel defensiv pentru ca puii nu sunt capabili sa-si urmeze mama fugind de primejdie.
In aceste conditii si pentru a evita intalnirea cu ursii, iubitorii de drumetii montane isi vor anunta prezenta prin fluieraturi la diverse intervale de timp. anga locul de amplasare a corturilor este de dorit intretinerea unui foc pe timp de noapte, iar hrana este bine sa fie doar la conserva. Resturile se vor ingropa si in nici un caz nu este indicata hranirea salbaticiunilor.
Hrana guvernamentala pentru ursi
Legislatia in vigoare stabileste ca administratorii fondurilor de vanatoare sunt responsabili de asigurarea hranei vanatului existent pe acel fond. La Padina este o situatie speciala, avand in vedere ca face parte din Parcul Natural Bucegi. Responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au declarat ca in acest tip de parcuri nu este permisa vanatoarea, astfel ca nu exista nici gestionari de fond de vanatoare care sa asigure hrana animalelor. In plus, nici parcurile naturale nu au inca administratori care sa se ocupe de astfel de probleme, procedura de desemnare a gestionarilor de parcuri fiind in plina desfasurare. Pe de alta parte, responsabilii MAPDR sustin ca si hrana din padure pentru animalele salbatice s-a diminuat. Murele si zmeura constituie o importanta sursa de venit pentru populatia din zona, si nu numai. Oficialii ministerului au atras atentia si asupra faptului ca numarul ursilor a crescut foarte mult. Fata de un potentia de dezvoltare optima de 4000 de ursi pe intreg teritoriul, Romania inregistreaza, la ora actuala, aproximativ 6000 de ursi. In aceste conditii, hrana ce ar reveni unui urs se diminueaza.
Responsabilii Ministerului Agriculturii considera ca ar trebui ca statul sa aloca fonduri speciale pentru hrana animalelor salbatice, daca prin alte forme legale nu se pot asigura surse financiare in acest scop. (L.M., M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.