In Capitala, in prezent, situatia in unitatile de invatamant preuniversitar este ''net si evident mai buna din punct de vedere igienico-sanitar decat in anii anteriori'', ne-a declarat Gheorghe Bucur, seful Biroului Igiena Scolara din cadrul Directie
In Capitala, in prezent, situatia in unitatile de invatamant preuniversitar este ''net si evident mai buna din punct de vedere igienico-sanitar decat in anii anteriori'', ne-a declarat Gheorghe Bucur, seful Biroului Igiena Scolara din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.
In opinia sa, aceasta dovedeste ca ''trecerea unitatilor scolare in subordinea primariilor si a Prefecturii a fost un lucru bun''.
In perioada 8-18 august a.c., inspectorii de la Igiena Scolara au mers in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti pentru o prima evaluare. ''Astfel, din 196 de gradinite, 15 nu ar intruni conditiile de autorizare igienico-sanitara. Din 166 de scoli generale cu clasele I-VIII, 12 nu ar intruni aceste conditii. Din 103 licee, colegii, grupuri scolare si scoli de meserii, doar doua sunt in situatia de a nu primi autorizatii igienico-sanitare. In ceea ce priveste cele 17 scoli speciale cu clasele I-VIII, toate sunt autorizate. Cele doua licee speciale si cele doua scoli profesionale speciale au si ele autorizatii igienico-sanitare. Deci la invatamantul special nu avem probleme deloc'', ne-a spus Gheorghe Bucur. In ceea ce priveste situatia pe sectoare, cele mai mari probleme se inregistreaza in sectoarele 5 si 6. ''In sectorul 1, din cele 100 de unitati preuniversitare, doar trei sunt neautorizate, in sectorul 2 - din cele 105, tot trei sunt neautorizate, in sectoarele trei si patru - toate unitatile scolare preuniversitare au autorizatii. In ceea ce priveste sectorul 5, aproape un sfert nu au primit autorizatie igienico-sanitara. Mai exact, din cele 60 de unitati de aici, 14 nu indeplinesc conditiile igienico-sanitare. In sectorul 6, din cele 72 de unitati, noua sunt neautorizate'', a adaugat Bucur. Cele 29 de unitati - care nu au primit autorizatii si care reprezinta sub 5 la suta din totalul gradinitelor, scolilor, liceelor si scolilor profesionale si de meserii - isi pot deschide portile la inceputul anului scolar, dar Biroul Igiena Scolara a pus in vedere directorilor ca aceste unitati vor functiona pe proprie raspundere existand riscul ca elevii sa se imbolnaveasca de hepatita virala acuta sau sa contacteze boli diareice si respiratorii. ''De asemenea, din cauza mobilierului deteriorat exista riscul accidentarilor. In acelasi timp, la gradinitele pe care nu le-am autorizat am gasit mizerie in curte si deficiente la magazii si bucatarii'', a mai spus Bucur. El a adaugat ca Biroul Igiena Scolara nu are dreptul sa inchida unitatile de invatamant care nu indeplinesc conditiile de autorizare igienico-sanitara: ''Nu avem posibilitatea sa le punem sigiliu''.
Ca si in anii anteriori, o situatie deosebita se inregistreaza la Grupul Scolar ''Dimitrie Gusti'' (fost Vulcan), din sectorul 5. Nici in acest an nu a primit autorizatie igienico-sanitara. ''Aici lucrarile de reabilitare trebuie realizate din fondurile Bancii Europene de Investitii (BEI) deoarece aceasta unitate scolara face parte dintr-un program de reabilitare al BEI, program in care sunt incluse 105 scoli'', a subliniat Bucur.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.