comunistilor. O ditamai delegatia de oficiali, in frunte cu Jean Popescu, prefectul judetului Dambovita, si cu ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a deplasat in comuna Petresti, pentru a-i restitui batranului Badea Gheorghe terenul confisca
comunistilor.
O ditamai delegatia de oficiali, in frunte cu Jean Popescu, prefectul judetului Dambovita, si cu ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a deplasat in comuna Petresti, pentru a-i restitui batranului Badea Gheorghe terenul confiscat de comunisti dupa 1945. in mod inexplicabil, Badea Gheorghe nu a cerut niciodata sa i se dea pamantul tatalui sau inapoi, desi legislatia exista inca din 1991. La data si ora stabilite pentru ceremonia de inmanare oficiala a documentului nr. 1, taranul nu a venit, preferand sa mearga la munca, cu ziua.
Primaria din Petresti a chemat-o insa pe una din fiicele proaspatului improprietarit sa semneze "de primire". "Noua Lege a proprietatii prevede retrocedarea in totalitate a terenurilor detinute in anul 1945, iar termenul limita de primire a cererilor este 22 septembrie 2005. Dupa aceasta data, se va considera inchis acest proces. Estimam ca un milion de persoane vor beneficia de aceasta lege. Majoritatea au primit terenuri, dar nu integral. Mai sunt 500.000 ha de teren agricol si 2 milioane de teren forestier", a precizat Gheorghe Flutur.
Ceremonia din comuna Petresti a fost o buna ocazie de verificare a situatiei familiei Elenei Ceausescu, nascuta aici. Dar, surpriza! Nici un membru al familiei Petrescu nu a avut vreodata o palma de pamant, asa ca nu au ce revendica. "Am verificat foarte atent, dar actele demonstreaza ca au fost saraci lipiti. Nu au avut nici un strat de flori", ne-a informat Prefectura Dambovita. Nea Iulian e singura persoana prezenta zilele acestea la casa "coanei Alexandrina", mama Elenei Ceausescu. El are grija acum, cand casa e in renovare, de curatenie. Coseste, strange gunoiul adus de vant, mai culege fructele din frumoasa livada, acum cam neglijata.
"Am cunoscut-o bine pe coana Alexandrina, ca doar am fost vecini. Era o femeie cumsecade, dar casa asta nu e a lor. Aici a fost CEC, apoi posta si gradinita, dar si-au luat-o ei. Petreasca a batrana a mai trait dupa ce au fost impuscati Ceausestii vreun an, dar era batrana rau, avea peste 90 de ani si era cam bolnava. si Zoia a fost aici acum vreo doua luni, sa mai vada ce e p-aici. Am auzit ca ea a cerut casa, terenul si livada. Vor acum sa renoveze toata casa", ne-a povestit Iulian Stoica. Drept recompensa ca are grija de casa si livada, nea Iulica primeste din cand in cand - fara sa ceara - 500.000 lei. Iar el este multumit.
in schimb, satenii sunt nemilosi cand vorbesc de "Petreasca". Spun ca ii placea sa bea toata tuica pe care o facea din prunele din livada. si ca avea gardul inalt ca sa nu se vada ce se intampla in familia "dictatoarei".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.