FUNDATA Prin voia soartei si a lor, o parte din basarabenii si bucovinenii care au fugit in Romania de frica rusilor in 1940 isi traiesc astazi batranetea la Fundata, un sat din mijlocul Baraganului. Populatia satelor si-a dat seama ca nu mai ap

FUNDATA

Prin voia soartei si a lor, o parte din basarabenii si bucovinenii care au fugit in Romania de frica rusilor in 1940 isi traiesc astazi batranetea la Fundata, un sat din mijlocul Baraganului. Populatia satelor si-a dat seama ca nu mai apartine de Romania cand a vazut primariile pustii.

Cu 15 kilometri inainte de Slobozia, parasim drumul national ce leaga Bucurestiul de Constanta. Urmam indicatorul si o luam spre stanga. Drumul spre Fundata e un fel de carare aproximativ pietruita, plina de hartoape. Le ocolim cum putem si inchidem rapid geamurile: probabil ca de la sosea deja nu se mai distinge masina din norul gros de praf.

IN FINE, AJUNGEM. Ce cautam noi in mijlocul Baraganului, la Fundata - un sat uitat de lume, fara primarie, fara scoala, fara post de politie, ce probabil ca nu se gaseste pe nici o harta!? Dintre cei mai varstnici locuitori ai sai, multi sunt romani din Basarabia care au trait evenimentele din vara lui 1940 si au primit apoi colonizare in Banat.

""DIN LAC IN PUT"". Batranii de la Fundata erau in 1940 copii sau adolescenti. O parte din ei a plecat in Romania cu parintii si cu fratii sau numai cu unul din parinti, o parte a familiei ramanand pe loc. In noaptea de Rusalii a anului 1951, in contextul divergentelor dintre Stalin si Tito, conducatorul Iugoslaviei comuniste, locuitorii din satele aflate pe o raza de 50 de kilometri de la granita cu tara vecina de peste Dunare au fost deportati in Baragan. Asa au ajuns la Fundata, care atunci nu era nici macar satul fara primarie si fara scoala care este astazi. Atunci era doar camp deschis. Printre ei se aflau multi basarabeni si bucovineni, care isi luau astfel viata de la zero, pentru a treia oara in zece ani.
Dincolo de cabinetele oamenilor politici, in afara Palatului Regal sau a Consiliului de Ministri, incepe tara adevarata, cu oameni reali, cu bucuriile si dramele lor. Astazi stim mai multe referitor la ce a crezut Regele Carol al II-lea despre notele ultimative sovietice din 26 iunie 1940 sau ce si cat au stiut factorii de decizie de la Bucuresti despre ce avea sa se intample peste cateva zile. Cunoastem ce au spus si cum au votat membrii Consiliului de Coroana tinut in doua randuri noaptea tarziu sau dimineata devreme - depinde cum privesti. Dar ce stiau oamenii, cetatenii romani din Basarabia si nordul Bucovinei cedate in vara lui 1940?

La intoarcerea de la camp, locuitorii satelor din Basarabia au gasit primariile pustii. Ion Ciomartan (foto) a inteles astfel ca ""se intamplase ceva""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.