FRATI AI NOSTRI, AROMANII

Gh. Tudor s-a nascut in 1927 in Grecia. Astazi locuieste in judetul Constanta. Deciziile politice l-au facut sa fie un pribeag toata viata.

Impreuna cu intreaga familie, Gheorghe Tudor pleaca din Grecia, unde erau supusi presiunilor de deznationalizare. A venit in Romania, in perioada interbelica. Aromanii au fost ajutati de autoritati sa se instaleze in Cadrilater, unde au locuit pana in toamna anului 1940. Dupa semnarea Tratatului de la Craiova dintre Romania si Bulgaria, care prevedea si un schimb de populatie, au trecut Dunarea si s-au stabilit in diverse localitati. Unii dintre ei au plecat pe front si au facut razboiul in Est si in Vest. Dupa venirea comunistilor la putere au fost iarasi pribegi. De data asta in propria tara si in conditii mult mai grele: deportati in Baragan, unde au trait ani la rand sub cerul liber.

SOARTA NOASTRA DE PRIBEGI. ""Am plecat din Grecia, rememoreaza Gheorghe Tudor, fiindca aromanii nostri, in 1916-1918, faceau parte din tarile alea straine, de cand s-a destramat Macedonia, o parte la greci, alta la albanezi si sarbi. Cei care au apucat la greci erau cam persecutati de greci. Ai nostri primeau carti, scolile din Grecia si Albania primeau carti din Romania, ca-s plecati din partea Ardealului ai nostri. Am fost ajutati de Tara Romaneasca. Dupa razboi, statul roman a inceput sa cheme romanii de peste hotare. Le-a facut chemarea in anii 1922-1923. Au inceput sa curga pana in a€™28, cand m-am nascut eu. Si s-au oprit pasapoartele, nu mai dadeau vize. Lua€™ tata i-au ramas patru surori acolo. Toti ar fi venit aici.""

DIN NOU, DE LA CAPAT... ""In Cadrilater, cand s-a colonizat, au venit aromanii megleniti inaintea noastra. Ei au fost in partea Greciei. Au inceput sa vina apoi si din Albania si Grecia. Ne-a colonizat in Durostor. Au venit si olteni si argeseni. Ardelenii nu au venit. Olteni din comuna Izlaz am avut noi la manastire, la Dervent. Timp de 12 ani am stat noi acolo, pana in anul 1940. In a€™40, rusii au luat Basarabia, noi am cedat Ardealul la unguri si Dobrogea la bulgari. Noi, cei din Cadrilater, am trecut peste Dunare. Eu aveam 13 ani. Am trecut in Ialomita. Bulgarii din Dobrogea Veche au plecat, numai in Cogealac si Tariverde erau nemti.""

SCHIMB DE OAMENI. Si alti aromani au avut de suferit. Unul este Cealera Tache, de 87 de ani, venit in Cadrilater in 1927. Si el isi aminteste despre momentul cedarii Cadrilaterului: ""In anul 1940 s-a facut schimb de populatie. Caliacra, Durostorul si Silistra le-a dat Hitler la bulgari ca sa se imprieteneasca cu bulgarii, ca sa poata armatele germane sa treaca prin Bulgaria. Atunci si noi, romanii, am trecut dincolo granita, la Vama Veche astazi, si am venit la Mangalia. In anul 1940 luna septembrie se intampla acest fenomen"".

DIN TIMISOARA IN BARAGAN