Veteranii de razboi au evocat ieri, la Bucuresti, actul de la 23 August 1944 - cand Romania a intors armele si s-a alaturat Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei - printr-o serie de ceremonii de depunere de coroane si de jerbe de flori l
Veteranii de razboi au evocat ieri, la Bucuresti, actul de la 23 August 1944 - cand Romania a intors armele si s-a alaturat Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei - printr-o serie de ceremonii de depunere de coroane si de jerbe de flori la Mormantul Eroului Necunoscut, la Monumentul Eroilor Patriei din fata Universitatii Nationale de Aparare si la Cimitirul Eroilor Militari Ghencea. La manifestari au participat si reprezentanti ai Primariei sectorului 2 si ai Academiei Militare, a afirmat prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi (ANVR), Teodor Halic. Actul de la 23 August 1944 reprezinta un moment crucial in istoria Romaniei, care a impiedicat transformarea tarii in teatru de razboi si a scurtat durata razboiului cu cel putin sase luni, a declarat Teodor Halic. Potrivit prim-vicepresedintelui ANVR, veteranii de razboi considera ca actul de la 23 August 1944 a onorat natiunea romana si a presupus un mare curaj. In prezent, actul de la 23 August 1944 nu mai este sarbatorit, cu fast, asa cum se intampla inainte de 1989, in tara autoritatile locale neimplicandu-se in organizarea de manifestari specifice. De-a lungul anilor, actul de la 23 August 1944 a fost definit, in functie de regimul politic, in diverse feluri. S-a vorbit de insurectie nationala, de revolutie de eliberare sociala si nationala, de lovitura de stat. Indiferent cum ar fi definit, actul de la 23 August 1944 a marcat un fapt unic in istoria razboaielor moderne, intoarcerea armelor in plina campanie militara fara ca in armata sa se produca vreo fisura de comanda. In momentul respectiv, Armata Romana era angrenata in razboiul impotriva Aliatilor si, cu toate acestea, a intors armele ca un singur om.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.