Fostul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat telefonic pentru un post de televiziune ca nu cunoaste motivul schimbarii sale din functie.


Cat timp a detinut portofoliul, Popescu s-a facut cunoscut mai degraba

Fostul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat telefonic pentru un post de televiziune ca nu cunoaste motivul schimbarii sale din functie.

Cat timp a detinut portofoliul, Popescu s-a facut cunoscut mai degraba printr-o serie de gafe. Fostului ministru i-a fost ceruta demisia in mai multe randuri, de diferite organizatii sindicale sau patronale. Blocul National Sindical (BNS), de exemplu, l-a acuzat in februarie, ca a produs "un cutremur pe piata de capital" prin declaratiile facute, mai ales tinand cont de faptul ca este jucator la Bursa.
Demisia fostului ministru a fost ceruta si de sindicalistii de la Tractorul Brasov, dupa ce Popescu a refuzat sa semneze subventionarea cumpararii de tractoare de catre agricultori.
Cota unica de impozitare, introdusa de Ministerul Finantelor Publice chiar la preluarea portofoliului de catre Popescu a fost un alt gest indelung controversat. Ionut Popescu a declarat, de asemenea, ca incpand din 2006, are de gand sa creasca TVA-ul la 22 la suta, starnind reactii negative din partea patronatelor. Ionut Popescu a ales, de asemenea, sa apara in public extrem de rar.
Pe perioada mandatului a fost ministrul cu cele mai putine conferinte de presa, iar cand a facut declaratii a preferat, in general, agentiile sau publicatiile straine. Patronatele l-au acuzat, totodata, pe fostul ministru al Finantelor, ca nu intelege conceptul de dialog social si ca actele normative pe care erau invitate sa le discute la minister erau, deja, adoptate cu cel putin o zi inainte.

Noul ministru nu vrea sa intre "in casa omului" in absenta acestuia

Noul ministru de finante, care a depus juramantul luni seara, este Sebastian Vladescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor intre anii 1999 - 2000. Vladescu a fost, de asemenea, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor (actualul Minister al Economiei si Comertului), de unde a demisionat, la 16 august 1997, dupa ce si-a asumat raspunderea pentru includerea societatii Romvag Caracal pe lista intreprinderilor care trebuiau privatizate, in ciuda faptului ca societatea era profitabila, fiind retrasa, ulterior, de pe aceasta lista.
De mentionat faptul ca, in aceeasi perioada, ministrul Industriei si Resurselor era chiar... Calin Popescu Tariceanu (care a detinut portofoliul in perioada 12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997), acelasi despre care se zvoneste ca ar fi un foarte bun prieten al noului ministru al Finantelor. De altfel, Vladescu este un fost partener de afaceri al premierului, cu care a fost asociat in PVB Euroconsulting, Alpi SA si Leader High Tech SA. Intre 2002 si 2003, noul ministru de Finante a fost in Consiliul de Administratie al Petromservice, iar dupa preluarea Petrom de catre OMV a fost desemnat drept reprezentant al guvernului in Consiliul de Adminis tratie al Petrom, dupa preluarea companiei de catre OMV.
Sebastian Vladescu a anuntat, luni seara, la Palatul Cotroceni, dupa depunerea juramantului, ca isi va prelua postul imediat dupa ce fostul ministru Ionut Popescu se va intoarce in tara, pentru ca "nu este frumos sa intri in casa omului fara ca el sa fie acolo".

Rusanu: Noul ministru de Finante va fi sigur mai bun

Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, ieri, la Scoala de vara a tineretului national liberal, ca in opinia sa noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, va fi in mod sigur mai bun decat fostul titular al acestui post, Ionut Popescu. "Vladescu a fost si consilier al ministrului Finantelor si a avut tangenta foarte mare cu acest domeniu, iar in plus mai are un mare avantaj, acela ca a lucrat in economia reala", a completat Rusanu. Vicepresedintele PNL a mai spus, referitor la inlocuirea ministrului Ionut Popescu, ca orice schimbare este benefica si ca "prin Ministerul de Finante au aparut unii care nu stiau ce este un TVA deductibil".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.