Farmacistii nu mai doresc sa-si desfasoare activitatea doar pe baza unor ordine ministeriale, asa cum se intampla de 15 ani. Ei vor ca in aceasta toamna sa treaca prin Parlament mult-asteptata Lege a farmaciei. "In urma cu 10 ani, farmacistii au veni
Farmacistii nu mai doresc sa-si desfasoare activitatea doar pe baza unor ordine ministeriale, asa cum se intampla de 15 ani. Ei vor ca in aceasta toamna sa treaca prin Parlament mult-asteptata Lege a farmaciei. "In urma cu 10 ani, farmacistii au venit cu cateva idei care sa ajute Ministerul Sanatatii (MS) sa elaboreze proiectul acestei legi. MS nu a elaborat nici pana in prezent acest proiect. Din fericire pentru noi, in urma cu aproape o luna, deputatul Cristian Busoi a initiat un proiect al Legii farmaciei. Acesta a cerut si parerea farmacistilor despre propunerea sa, astfel ca la 1 septembrie a.c. vom avea o noua discutie in Parlament pe aceasta tema", ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.
Din pacate, pana la aprobarea acestei legi, MS vrea sa emita un nou ordin ministerial de infiintare si functionare a farmaciilor. "In urma cu cateva saptamani, fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, a semnat ordinul, acesta fiind publicat in Monitorul Oficial. Ordinul continea o serie de aberatii si farmacistii au depus un memoriu la Presedintie. Imediat, acest ordin a fost retras din Monitorul Oficial. In urma cu doua zile a avut loc la MS o discutie privind acel ordin. Farmacistii au cerut ca ordinul fie sa contina si propunerile farmacistilor, fie sa nu mai fie emis si sa asteptam Legea farmaciei", a adaugat Popescu.
Din pacate, consilierul ministerial Florin Hozoc nu a agreat nici una dintre propunerile farmacistilor, spunand ca noul ordin "face doua corectii la vechile ordine: va transforma piata inchisa in piata deschisa si va elimina barierele concurentiale".
Unul dintre punctele ordinului prevede existenta farmaciilor la un numar mai mic de locuitori. "In prezent trebuie sa existe in resedintele de judet o farmacie la 3.500 de locuitori, in Bucuresti - o farmacie la 3.000 de locuitori, in celelalte orase - o farmacie la 4.000 de locuitori, iar in mediul rural nu exista restrictie demografica. Daca micsorezi numarul locuitorilor la care trebuie sa existe o farmacie inseamna ca trebuie sa infiintezi alte farmacii in conditiile in care nu avem destui farmacisti nici pentru unitatile farmaceutice deja functionale. Mai mult, farmaciile din mediul rural se vor muta in orase. Noi am incercat sa-i explicam lui Florin Hozoc faptul ca nu conteaza numarul farmaciilor, ci calitatea serviciilor si ca oricum piata, in prezent, nu este liberalizata - avem plafoane, preturi si portofoliu de medicamente reglementate de MS", a spus Popescu. Aceasta a mai declarat: "Consilierul Hozoc ne-a spus ca ordinul va aparea pana la votarea Legii farmaciei. Ne este teama ca acest consilier va reusi sa-l convinga pe noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pana cand acesta se va documenta cat mai bine in problema farmaciilor, sa semneze ordinul".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.