ne invata cum putem sa ne inbunatatim memoria fara medicamente, ce regim trebuie sa tinem si cand e obligatoriu sa mergem la doctor. Pierderea memoriei la persoanele in varsta e rezultatul fluxului scazut de sange spre creier, dublat de lipsa unei
ne invata cum putem sa ne inbunatatim memoria fara medicamente, ce regim trebuie sa tinem si cand e obligatoriu sa mergem la doctor. Pierderea memoriei la persoanele in varsta e rezultatul fluxului scazut de sange spre creier, dublat de lipsa unei stimulari mintale. Exista totusi si alte cauze care afecteaza memoria - ca, de exemplu, anemia, o tiroida mai putin activa, depresia si sindromul de oboseala cronica. Un regim alimentar sarac si un consum excesiv de alcool pot reprezenta alti factori. si maladia Alzheimer duce la pierderea memoriei la varstnici. Metode preventive: Reduceti riscul de pierdere a memoriei din cauza unei proaste circulatii facand miscare cel putin jumatate de ora pe zi si nefumand. Supravegheati-va alimentatia mai ales pe masura ce imbatraniti, deoarece aveti nevoie de mai putine calorii pentru necesarul de energie si, in plus, nutrientii nu se mai asimileaza asa bine. Dieta:. Mancati des si putin pentru a mentine un nivel normal al zaharului in sange, lucru foarte important pentru functionarea mentala optima.
* Mancati multe cereale integrale, nuci, seminte, fructe, legume si verdeturi. Acestea contin mari cantitati de betacaroten, acid folic, calciu, cupru, fier, iod, magneziu, mangan, seleniu, zinc, acizi grasi esentiali, pigmenti vegetali si vitaminele B, C si E. Sunt elemente nutritive vitale mentinerii sanatatii creierului si bunei circulatii a sangelui.
* Consumati trei portii de peste gras pe saptamana. E bogat in acizi grasi esentiali omega-3, favorabili creierului, inclusiv in ADH (acid docosahexaenoic) si fosfolipide (constituenti importanti ai tuturor membranelor).
* Nu beti prea mult alcool.
Daca vi se pare ca regimul dumneavoastra e sarac in elemente nutritive, ganditi-va sa luati urmatoarele suplimente:
* multivitamine si multiminerale;
* Vitamina E;
* Untura de peste;
* Serina fosfatidilica. Creierul utilizeaza aceasta fosfolipida in cazul amintirii, iar suplimentele pot reduce pierderea memoriei legata de varsta.
Respiratia: Respiratia rapida, superficiala, care insoteste anxietatea, reduce cantitatea de oxigen din creier, iar daca fenomenul se prelungeste, memoria poate fi afectata. Folositi strategii de control al stresului. Exercitiile yoga de respiratie, meditatia practicata regulat si alte metode de relaxare pot imbunatati memoria.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.