Par complet inofensive: un bob de fasole sau o graunta de porumb, o samanta de floarea soarelui, o moneda de 1.000 de lei vechi sau niste jucarii minuscule din plastic. in mainile copiilor insa, acestea devin adevarate arme cu explozie intarziata. Mi
Par complet inofensive: un bob de fasole sau o graunta de porumb, o samanta de floarea soarelui, o moneda de 1.000 de lei vechi sau niste jucarii minuscule din plastic. in mainile copiilor insa, acestea devin adevarate arme cu explozie intarziata. Micutii le inghit sau le aspira, blocandu-si astfel caile respiratorii. "Copiii vin aici in coma, aproape morti, iar dupa interventie parca reinvie. E o mare bucurie sa-i vad cum, a doua zi, sunt veseli si dornici sa plece acasa", ne spune dr. Miorita Toader, sef de sectie ORL, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, unul din putinii specialisti din tara in acest domeniu. "Probabil ca exista un Dumnezeu al copiilor care inghit diverse lucruri. in sase ani de activitate nu am avut, din fericire, nici un deces. Daca ar fi sa cantaresc toate obiectele pe care le-am recuperat de-a lungul timpului din plamanii, traheea sau bronhiile copiilor, as ajunge la un kg in fiecare an de activitate." O data, la spital s-a prezentat un copil de doi ani si jumatate care inghitise o brosa desfacuta. Aceasta inaintase deja in esofag si singura solutie era impingerea brosei cat mai jos, ca sa fie eliminata pe cale naturala. A fost o interventie foarte delicata, care a durat trei zile. Micutii sunt foarte priceputi in a-si ascunde urmele. "De curand a ajuns in sala de operatie un baietel de un anisor si ceva care tusea destul de urat. Trebuia sa-i iau secretie din gat. Atunci am vazut in gatul copilului, in spatele omusorului, un capac de la o cutie de film foto", ne-a spus dr. Toader. "De fiecare data, dupa o asemenea interventie, ne intrebam cum de acesti copii ajung totusi teferi la noi. Sunt atat de mici si orice gest, orice scancet le poate fi fatal".

Tot mai multe intoxicatii cu antigel

Medicii spun ca in ultimul timp a crescut numarul intoxicatiilor "moderne", cu antigel si monoxid de carbon. "in anul 2004 s-au inregistrat 96 de cazuri severe, adica triplu fata de anii anteriori", spune directorul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, dr. Coriolan Ulmeanu. Etil-glicolul (antigelul) folosit acum si la intretinerea instalatiilor moderne de incalzit, vine puternic din urma. Pastrat in recipiente nesecurizate, antigelul reprezinta o "provocare mortala": numai doua lingurite pot fi fatale.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.