Fostele state comuniste, in special Romania si Rusia, se confrunta cu cele mai multe infractiuni comise in spatiul virtual. Pentru ca tinerii din aceste tari sunt foarte bine pregatiti, dar de cele mai multe ori nu detin resurse materiale pentru a-si
Fostele state comuniste, in special Romania si Rusia, se confrunta cu cele mai multe infractiuni comise in spatiul virtual. Pentru ca tinerii din aceste tari sunt foarte bine pregatiti, dar de cele mai multe ori nu detin resurse materiale pentru a-si cumpara un calculator, isi folosesc talentul pentru a comite infractiuni. Potrivit unei publicatii americane, in mai 2004, cercetatorii de la un minister din Romania au primit un e-mail in care erau santajati. "Controlez serverul vostru. Daca nu ma platiti, voi vinde toate informatiile voastre si voi spune lumii intregi cat sunteti de vulnerabili", se sustine in mesajul electronic. E-mail-ul respectiv continea suficiente informatii confidentiale, sustrase din serverele mai multor institutii guvernamentale, pentru a demonstra ca amenintarea este reala. FBI, care detine un birou teritorial in Romania, a descoperit ca scrisoarea a fost trimisa dintr-un internet-cafe din Bucuresti, iar doua persoane au fost arestate, judecate si condamnate.
Anul acesta, pedeapsa pentru infractiunile comise on-line a fost marita la 15 ani de inchisoare, dubla fata de cea primita pentru viol.
"Am avut un caz in Romania in care un om a fost nevoit sa colaboreze dupa ce infractorii i-au pus practic un pistol la tampla", a declarat Bill Hancock, seful Departamentului de securitate al companiei Savvis, specializata in servicii IT. "I-au spus ca daca nu colaboreaza il vor ucide pe el si toata familia", a subliniat Hancock.
Potrivit declaratiilor sale, retelele informatizate de criminalitate organizata opereaza in toate statele foste comuniste si mai ales in Rusia. Aceste sisteme sunt insa foarte greu de decapitat, pentru ca orasele din care opereaza sunt descoperite cu intarziere, iar tehnologia moderna permite transferarea unor sume imense de bani. "In urma cu 15 ani era practic imposibil sa folosesti o carte de credit in URSS", a mai afirmat Hancock.
"Acum, orice afacere, indiferent cat de mica, poate avea legaturi cu banci din lumea intreaga si permite operatiuni cu carti de credit", a subliniat expertul american.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.