Consiliul Director al companiei canadiene PetroKazahstan a anuntat ieri acceptarea ofertei de preluare venite din partea companiei de stat China National Petroleum Corporation (CNPC), contra sumei de 4,18 miliarde de dolari americani platiti cash, an

Consiliul Director al companiei canadiene PetroKazahstan a anuntat ieri acceptarea ofertei de preluare venite din partea companiei de stat China National Petroleum Corporation (CNPC), contra sumei de 4,18 miliarde de dolari americani platiti cash, anunta agentiile intrnationale de presa.

Afacerea intervine la scurt timp dupa ce o alta companie chineza, CNOOC a esuat in incercarea de a achizitiona firma petroliera americana Unocal, pentru o suma de peste 18 miliarde de dolari. Afacerea din Kazahstan constituie, potrivit unui studiu realizat de Financial Times, inca o dovada a hotararii Chinei de a-si asigura resurse de titei si gaze naturale inclusiv din exterior, pentru sustinerea ritmului extrem de rapid al cresterii sale economice. PetroKaz dispune de rezerve de titei evaluate la 390 milioane barili, plus rezervele de gaze naturale, ceea ce reprezinta un plus de 2 la suta din rezervele totale ale companiei chineze. Dar rezervele de titei si gaze nu sunt singurul avantaj. Terenul de extractie are si o amplasare geografica foarte buna, dat fiind ca exista deja o conducta petroliera ce leaga principalele platforme de extractie ale PetroKaz de rafinariile situate in vestul Chinei. Achizitia are nevoie de aprobarea a doua treimi din actionari, formalitate ce urmeaza sa aiba loc in luna octombrie a.c.. Pana in momentul de fata nu se stie daca PetroKaz va fi inclusa intr-o companie mixta ce a fost creata de CNPC si PetroChina, la inceputul acestei luni, cu o sfera de activitati la nivel international. Se stie, insa, ca CNPC a platit companiei PetroKaz un plus de 21,1 la suta la fiecare actiune, fata de cotatia cea mai recenta inaintea tranzactiei, respectiv din 19 august, la Bursa din New York. S-a cazut de acord ca si dupa incheierea tranzactiei conducerea noii unitati sa ramana in mainile lui Bernard Isautier, actualul sef executiv. In competitia pentru PetroKazahstan a intrat initial si grupul India's ONGC, in parteneriat cu Mittal Steel, oferta acestora fiind de 4,3 miliarde dolari, insa neprezentand alte avantaje.

Piata bancara chineza, tot mai tentanta pentru occidentali

Banca chineza Huaxia, una dintre principalele institutii de credit national, intentioneaza sa vanda, pana la sfarsitul lunii septembrie, un pachet de actiuni de maximum 5 la suta catre Deutsche Bank, pentru 110 milioane de dolari, se arata intr-un comunicat Mediafax. Unul dintre membrii conducerii Huaxia a afirmat ca negocierile cu cea mai mare banca din Germania, incepute la sfarsitul anului 2004, se vor finaliza in septembrie, prin incheierea unui contract intre cele doua parti. De asemenea, banca chineza intentioneaza sa vanda inca 5 la suta din titluri catre o institutie straina non-bancara, potrivit informatiilor unui alt reprezentant al Huaxia. O alta institutie care se arata tot mai interesata de piata bancara chineza este Goldman Sachs. Prestigioasa banca newyorkeza pare sa fi ajuns si ea la concluzia ca singura posibilitate de a obtine o pozitie dominanta in China este de a participa la capitalul unei institutii locale, se arata intr-o ancheta realizata de Le Figaro. In acest sens, banca americana s-a aratat hotarata sa investeasca de-o maniera semnificativa intr-o banca chineza anul acesta.
Directia de la New York s-a aratat gata sa achizitioneze mai mult de 5 la suta, daca va avea ocazia, in momentul in care cele patru banci comerciale publice vor fi scoase pe piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.