Saptamana bursiera 15 - 19 august a fost una deosebit de linistita, cu oscilatii mici ale cursurilor principalilor emitenti si cu o lichiditate redusa, conform raportului intocmit de Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction.
Saptamana bursiera 15 - 19 august a fost una deosebit de linistita, cu oscilatii mici ale cursurilor principalilor emitenti si cu o lichiditate redusa, conform raportului intocmit de Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction. Tendinta generala a fost de scadere, existand o sustinere mai slaba la cumparare, astfel incat majoritatea tranzactiilor se faceau la preturile oferite de cumparatori. Nici vanzari masive nu au fost, dovada ca nu au existat scaderi de amploare, piata avand un echilibru destul de ridicat. Segmentul financiar a dominat piata, in dauna celuilalt mare sector, cel petrolier. In total s-au derulat tranzactii in valoare de 110,42 milioane lei, cu o medie zilnica de 22 milioane, putin mai mult fata de saptamana trecuta. Capitalizarea totala a scazut si acum, ajungand la 46,3 miliarde lei.
Saptamana trecuta s-au inregistrat scaderi generalizate ale indicilor bursieri, de mica amploare insa. In afara de sedinta de luni, celelalte au fost de scadere, cu o depreciere ceva mai mare in sesiunea de joi, la finalul careia au avut loc vanzari ceva mai mari. Cel mai traznactionat emitent din intreaga saptamana a fost Banca Romana pentru Dezvoltare, cu un rulaj total de 20,2 milioane lei. Banca a anuntat rezultate semestriale foarte bune, ce o plaseaza pe o pozitie foarte buna in ceea ce priveste indicatorul PER, egal cu 14. Astfel, cursul a si crescut in ziua urmatoare raportarii rezultatelor, ajungand la un maxim de 13,0000 lei pe actiune. Ulterior, insa, titlurile BRD au intrat pe o panta descendenta, in pofida rezultatelor bune, astfel incat vineri ajunsese la un minim de 11,7000 lei pe actiune. Banca Transilvania a avut o evolutie mult mai stabila, cu oscilatii abia vizibile ale cursului, insa s-a mentinut pe crestere intr-o saptamana cu o tendinta generala negativa. Cursul s-a mentinut deasupra pragului de 0,9000 lei pe actiune, atingand un maxim de 0,9200 lei. Pentru segmentul petrolier, saptamana trecuta a fost una nefavorabila, deoarece aici vanzatorii au fost ceva mai activi. Petrom Bucuresti, unul din cei mai tranzactionati emitenti ai saptamanii, a scazut in mod constant, de la zi la zi si a inchis saptamana la 0,4450 lei pe actiune, minimul perioadei, cu 5,9 la suta mai jos fata de 12 august. In tandem cu SNP a evoluat si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), care a inchis, de asemenea, la minimul saptamanii, de 0,0960 lei pe actiune (-3,9 la suta). In schimb, RRC a fost si mai putin tranzactionat decat de obicei, cu un volum mediu zilnic de 14 milioane actiuni. In ceea ce priveste segmentul SIF, am avut parte de aceeasi evolutie anosta, cu fluctuatii reduse de curs si cu o tendinta generala de scadere. Dintre cele cinci SIF-uri, doar SIF Oltenia a incheiat saptamana la un curs mai mare decat in perioada anterioara, de 1,7000 lei pe actiune, in crestere cu 0,6 la suta, iar celelalte au scazut, cel mai mult SIF Banat Crisana, cu 3,1 la suta pana la 1,5900 lei pe actiune. Cea mai mare crestere a saptamanii trecute, si, de altfel, singura crestere remarcabila, a apartinut actiunilor Petrolexportimport Bucuresti. Societatea a raportat rezultate excelente pe primul semestru (desi cresterea profitului nu este insotita de cresterea cifrei de afaceri), astfel incat anualizarea rezultatului net duce la un indicator PER de 2, chiar la cursul maxim pana la care a urcat dupa anuntarea rezultatelor, de 132,0000 lei pe actiune. La acest nivel, Petrolexportimport s-a detasat de celelalte titluri printr-o variatie saptamanala de 31,3 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.