Mentinerea la cote inalte pe pietele internationale a preturilor la titei, de peste 66 dolari barilul, dar si la benzina, preocupa serios lumea afacerilor din Statele Unite, existand mari temeri in privinta viitoarei evolutii a economiei americane.
Mentinerea la cote inalte pe pietele internationale a preturilor la titei, de peste 66 dolari barilul, dar si la benzina, preocupa serios lumea afacerilor din Statele Unite, existand mari temeri in privinta viitoarei evolutii a economiei americane.
Pe acest fond, analisti economici de la Associated Press au dat publicitatii un studiu care demonstreaza ca nu trebuie sa ne asteptam la un soc al petrolului de genul celor clasice, din trecut, care au impins SUA spre recesiune. In momentul de fata, sublinia analistul Martin Crutsinger, avem de-a face cu o "combinatie fericita" de evenimente ce pot duce la o cu totul alta situatie. Cauza esentiala este, in opinia anlistului amintit, aceea ca socul nu mai este provocat de o penurie grava de petrol, ci de o adevarata explozie a cererii. Privind lucrurile din acest punct de vedere, subliniaza Crutsinger, se ajunge la concluzia conform careia daca problemele complicate apar din cauza cererii, nu putem vorbi despre o stare de slabiciune, ci de o crestere economica in ritm substantial. In plus, problemele create de cererea prea mare, au un impact mai putin negativ asupra psihologiei consumatorului. "Atunci cand pretul petrolului creste ca urmare a cererii tot mai mari, cetatenii, oamenii de afaceri au timp sa se adapteze la situatie", sa gaseasca o iesire din situatie, sustine, la randul sau, David Wyss, economist sef la Standars&Poor's. Un sondaj recent efectuat de AP-AOL arata ca doua treimi dintre americani, desi cunosteau perspectiva cresterii pretului la benzina, peste 3 dolari galonul, nu au renuntat la vacantele din aceasta vara cu automobilele personale. Merrill Lynch a evaluat la 90 miliarde dolari cheltuielile din acest an ale consumatorilor americani pentru benzina. Wyss subliniaza, insa, ca preturile-record la sursele de energie implica si costuri mai mari. In opinia sa, preturile mari la titei ar putea reduce PIB-ul SUA, anul acesta, cu 0,5 la suta. El va creste in 2005 intr-un ritm de doar 3,7 la suta, fata de 4,2 anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.