Precipitatiile abundente cazute in noaptea de marti spre miercuri au afectat 136 de localitati din 13 judete, printre care se afla Valcea, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Mures, Dambovita si Arges.
Un numar de 63 de case au fost distruse, iar 337
Precipitatiile abundente cazute in noaptea de marti spre miercuri au afectat 136 de localitati din 13 judete, printre care se afla Valcea, Dolj, Olt, Teleorman, Gorj, Mures, Dambovita si Arges.
Un numar de 63 de case au fost distruse, iar 337 de locuitori au fost evacuati. Peste 2.000 de hectare de teren au fost acoperite de ape. In judetele Dolj, Olt si Teleorman, inundatiile si descarcarile electrice au facut sapte victime. Astfel, in judetul Dolj, doua persoane au murit inecate si alte trei au fost lovite de trasnete. In judetul Olt, o femeie de 67 de ani din comuna Voineasa, a murit inecata, iar in comuna Calmatuiu de Sus, din judetul Teleorman, un barbat in varsta de 53 de ani a decedat dupa ce a fost lovit de trasnet.
Circulatia pe Dealu Negru a fost intrerupta, dupa ce DN7 s-a surpat pe o portiune de aproape 100 de metri.
In judetul Valcea, apele au ''patruns'' in aproape 500 de case si 1.500 de anexe gospodaresti situate in 21 de localitati. Cele mai afectate localitati au fost Ionesti si Babeni, apa atingand in unele case un metru si jumatate. In cursul noptii, circa 300 de locuitori au fost evacuati. In municipiul Ramnicu Valcea au fost inundate cateva case.
In judetul Gorj, inundatiile au afectat peste 150 de case si 250 de anexe gospodaresti. In comunele Bolbosi si Borascu, dupa revarsarea paraului Jilt, au fost inundate peste 70 de case, aproape 120 de gospodarii si zeci de hectare de teren agricol. In comuna buzoiana Catina inundatiile au afectat mai multe gospodarii, scoala si gradinita, iar patru sate au ramas izolate.
La Panatau, in urma unei ploi torentiale a fost inundata scoala, existand riscul ca elevii din zona sa nu poata incepe anul scolar in aceasta cladire. Ieri dimineata, 18 localitati nu aveau curent electric.
In judetul Suceava, precipitatiile au afectat mai multe localitati. Numai in orasul Gura Humorului apa a ''patruns'' in 50 de gospodarii, in mare parte si din cauza sistemului subdimensionat de canalizare din zona.
Peste 100 de case, 234 de anexe gospodaresti si 150 de hectare de teren arabil au fost inundate in judetul Dambovita. Un pod si un podet din localitatea Sotanga au fost avariate de viiturile produse in urma precipitatiilor abundente.
Tot in noaptea de marti spre miercuri, un tren personal care a plecat din Gara Bistrita-Nord, cu destinatia Ludus-Bistrita, a deraiat intre localitatile Tagu si Sarmasel. Locomotiva si doua vagoane au sarit de pe linie din cauza precipitatiilor abundente.
Nu s-au inregistrat victime. Trei podete din judetul Bistrita-Nasaud au fost distruse de ape, iar 23 de case din localitatea Budesti au fost inundate. Ieri, exista riscul ca lacul de la Manic, aflat in apropierea localitatii, sa rupa stavilarele.
Un pod care traverseaza raul Teleajen, situat la iesirea din municipiul Ploiesti spre Buzau, era, ieri dimineata, in pericol sa se prabuseasca, unul dintre piloni fiind grav afectat de precipitatiile din noaptea de marti spre miercuri.
Podul nu este, oricum, deschis circulatiei rutiere, in prezent, lucrandu-se la consolidarea lui.
Si accesul din Harghita spre o parte a Moldovei a fost blocat dupa ce debitul paraului din zona a crescut. Apele acestuia au distrus o portiune de circa zece metri din DN12A.
Ieri, accesul catre Moldova era posibil doar pe DN12C, prin Cheile Bicazului sau pe DN11B, spre Targu Secuiesc. In judetul Mures, noua localitati au fost inundate. Cea mai grav afectata de inundatii a fost localitatea Raciu. Peste noapte, localnicii au fost scosi din case cu tractoarele. Tot in judetul Mures au fost avariate patru poduri.
In Pitesti, judetul Arges, au fost inundate cateva case, oamenii spunand ca sistemul de canalizare, care este subdimensionat, nu a putut prelua apa stransa in urma ploii abundente.
Meteorologii avertizeaza ca in mai multor zone ale tarii, pana vineri, vor cadea ploi abundente si grindina. Aceste fenomene vizeaza indeosebi Moldova, Transilvania, Maramures, Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni. Cantitatile de apa vor depasi - in intervale de pana la 12 ore - 30 de litri pe metru patrat si, izolat, 70-80 de litri pe metru patrat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.