Intr-un interviu acordat ziarului Nezavisimaia Gazeta, analistul american Zbigniew Brzezinski prezice serioase probleme pentru Rusia, o tara care a refuzat prefacerile democratice.
Sunteti multumit de nivelul cooperarii dintre SUA si Rus
Intr-un interviu acordat ziarului Nezavisimaia Gazeta, analistul american Zbigniew Brzezinski prezice serioase probleme pentru Rusia, o tara care a refuzat prefacerile democratice.
Sunteti multumit de nivelul cooperarii dintre SUA si Rusia, intre doua mari puteri in lupta impotriva terorismului? Ce ar mai trebui intreprins, pentru a scapa de standardele duble, de exemplu, pentru a obtine un punct de vedere comun in problema cecena ca act al amestecului terorismului international in treburile Rusiei?
Problema cecena este una specifica Rusiei. Ea decurge din aceea ca, de-a lungul a 200 de ani, Kremlinul a incercat sa-i supuna pe ceceni care, pur si simplu, nu vor sa fie parte a Rusiei. Cand niste portoricani au organizat un atentat la viata presedintelui Truman in numele independentei statului Porto-Rico, SUA au organizat un plebiscit cu adevarat liber si democratic in Porto-Rico. Cand Cecenia s-a desprins de Rusia, militarii rusi au bombardat Groznii, transformandu-l in ruine si au ucis mii de civili ceceni, in cursul a ceea ce nu a fost, de fapt, decat o campanie a terorii. Cand lideri moderati, precum presedintele Mashadov, au inceput sa obtina o incetare a focului, Kremlinul l-a ucis. Rezultatul a fost ca terorisii au ajuns sa domine intr-o masura si mai mare lupta cecena de eliberare nationala si terorismul s-a raspandit acum in intreg Caucazul, context in care situatia din Daghestan se agreaveaza pe zi ce trece.
Unii analisti explica actuala acutizare a activitatii teroriste prin asa numita ciocnire intre civilizatii. Care este parerea dumneavoastra?
Exista riscul unei ciocniri cu islamul. Tocmai de aceea, trebuie colaborat cu liderii musulmani moderati, nu respinsi.
Primarul Londrei a spus, recent, ca ben Laden este creatia CIA. Cum comentati?
Umorul britanic nu a fost niciodata hazliu.
Dupa incheierea Razboiului Rece, relatiile dintre marile puteri sunt frecvent caracterizate drept parteneriat. Sunteti de acord cu aceasta apreciere?
Ca definitie generala este corecta, dar sunt diferente evidente in nivelul de apropiere, de conlucrare si de prietenie reala intre diferitii parteneri.
De ce atunci atatea discutii despre lumea unipolara si multipolara? Ce se ascunde aici?
Lumea este, in acelasi timp, unipolara si multipolara. America, in calitatea ei de unica superputere, ocupa evident pozitii care prevaleaza, dar America nu ete atotputernica. Europa se inalta incet ca, probabil, al doilea centru global de influenta. Urmeaza China, Japonia, apoi, posibil, Rusia si India. Daca puterea de influenta a Rusiei se va diminua sau nu in urmatorii 15 ani, depinde de gradul de apropiere a relatiilor ei cu Europa, ceea ce, la randul sau, va depinde de faptul daca va deveni sau nu Rusia democratica, daca va reusi, in mod civilizat, sa-si rezolve problemele din Caucaz si va inceta sa genereze din partea vecinilor sai o atitudine de ositilitate, de teama, ba poate amandoua luate la un loc.
Sustineti ideea reformei ONU? Cum actuala componenta a Consiliului de Securitate s-a format in urma intelegerilor de la Ialta si Potsdam, nu considerati ca este cazul unei schimbari, astfel incat de dreptul de veto sa beneficieze un cerc mult mai larg de tari influente?
Reforma Consiliului de Securitate al ONU a devenit de multa vreme o necesitate, dar cei cinci membrii permanenti sunt interesati sa nu permita aplicarea unei reforme cu adevarat serioase. Care dintre ei ar fi de acord cu o limitare a dreptului propriu de veto?
Unii experti vad semnele unei noi "politici de prevenire" - de data aceasta fiind vorba de China. Concluzie izvorata in primul rand din recentele afirmatii ale secretarului de stat al Apararii, Donald Rumsfeld, referitoare la cresterea potentialului militar al Chinei si la eforturile sefului diplomatiei americane, Condoleezza Rice, privind mentinerea embargoului UE asupra exporturilor de armament in China. Considerati justificat punctul de vedere al expertilor?
SUA si UE nu vand armament nici Rusiei. Daca ei ar fi vandut armament Chinei, atunci China ar renunta sa le mai cumpere din Rusia.
Ce importanta are critica tot mai dura, sau in orice caz tot mai indelungata, formulata in SUA la adresa politicii interne a Rusiei? Cat poate ea dauna colaborarii bilaterale?
In SUA, este larg raspandita ingrijorarea generata de tendinta care indeparteaza Rusia de democratie si care a condus la aparitia straniului fenomen cu numele de "Ai nostri", miscare sponsorizata de persoane oficiale si influente de la Kremlin. Adica ingrijorarea este legata de tot ceea ce poate frana devenirea Rusiei intr-o tara democratica moderna. intr-o tara europeana. in schimb, se intaresc tot mai mult perspectivele ca, la un moment dat, Rusia singuratica sa-si piarda estul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.