Peste 200.000 de credinciosi din intreaga tara s-au rugat, luni dimineata, la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria de la Manastirea Nicula, din judetul Cluj, si au asistat la Sfanta Liturghie de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Slujba, ca
Peste 200.000 de credinciosi din intreaga tara s-au rugat, luni dimineata, la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria de la Manastirea Nicula, din judetul Cluj, si au asistat la Sfanta Liturghie de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Slujba, care a inceput, ieri, in jurul orei 10.00, a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului. In acest an, la slujba au participat si premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele PD, Emil Boc, alaturi de alte oficialitati locale si judetene.
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, de la 15 august, aduna, an de an, sute de mii de crestini la Nicula, locul de pelerinaj cel mai important pentru ortodocsii transilvaneni si nu numai. Manastirea este asaltata de oamenii care vin sa se inchine la icoana facatoare de minuni. Aceasta a fost pictata in 1694 de preotul ortodox Luca din Iclod. Documentele vremii atesta ca icoana a plans, timp de 26 de zile, cu lacrimi adevarate. Oamenii cred in puterea de vindecare a icoanei si vin sa o atinga pentru a scapa de boli sau necazuri.
Foto:Irina DUMITRASCU Pelerinajul a inceput inca de vineri dimineata, cei sositi de la sute de kilometri departare si-au petrecut noptile sub cerul liber, pe pamant, pe paturi sau in corturi. Odata ajunsi la Nicula, primul lucru pe care l-au facut cei mai multi dintre credinciosi a fost sa inconjoare de trei ori biserica in coate si in genunchi. Se spune ca oricine respecta acest obicei va fi iertat de toate pacatele si i se vor indeplini dorintele. "Vin aici de cand eram mic copil si acum am 70 de ani. Is bolnava si numai daca vin aici sa ma rog la Sfanta Fecioara, ma simt mai bine", spune o batranica ce inconjura bisericuta. Unul dintre cele mai raspandite obiceiuri din aceste zile este pelerinajul de "familii cu prapori". Praporii (steaguri bisericesti - n.r.) sunt scosi din biserica si purtati de oameni care locuiesc la sate situate la zeci sau sute de kilometri distanta de Nicula. Oamenii strabat tot drumul pe jos, cantand si rugandu-se, purtand praporii pana la manastire. Mesajul cel mai important transmis de IPS Bartolomeu a fost: "Binecuvantarea lui Dumnezeu, ca in fiecare an".
Credinciosii i-au cerut premierului pensii mai mari
Coloana oficiala a premierului a sosit, ieri, la manastire, la ora 9,45, cu o mica intarziere fata de programul initial. Vedetele politice ale vizitei au fost premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele PD, Emil Boc, care au urcat in masinile oficiale pana la poarta salasului, ajungand putin dupa inceperea slujbei. La sosirea premierului, credinciosii adunati la manastire au avut reactii diferite, unii dintre ei bucurandu-se, iar altii varsandu-si amarul pentru viata grea pe care o duc, cerand pensii mai mari.
Desi cu o "strana" oficiala plina de personaje de prim rang, IPS Bartolomeu Anania s-a abtinut, de aceasta data, de la orice referire politica sau politizanta a acestei manifestari religioase. Nici politicienii prezenti la slujba nu au facut vreo declaratie politica, spre a nu deturna sarbatoarea cu scopuri electorale. In anii trecuti, PSD impartea credinciosilor iconite cu chipul Fecioarei Maria, dar si cu sigla PSD pe verso. Premierul Tariceanu a declarat ca se afla pentru prima data aici si ca slujba i s-a parut impresionanta. "Cred ca oricare dintre romani ne rugam pentru ca oamenilor din aceasta tara sa le fie mai bine, ca prosperitatea sa fie un lucru de care sa se bucure fiecare, ca atat generatiile mai varstnice, cat si cele mai tinere sa se bucure de viata pe care o duc", a spus Tariceanu la plecarea de la manastire. El a avut si o scurta discutie cu IPS Bartolomeu Anania.
Greco-catolicii contestatari
Manastirea de la Nicula a fost ridicata in anul 1712 de catre greco-catolici. Ea a fost confiscata in 1948 de catre comunisti si trecuta in administratia Bisericii Ortodoxe Romane. Desi este cel mai important loc de pelerinaj ortodox, manastirea este in proces de revendicare, aflat pe rol la Tribunalul Bacau. Din acest motiv, vizita premierului Tariceanu a fost criticata de reprezentantii greco-catolicilor, care sustin ca, astfel, soarta procesului ar putea fi influentata. Premierul a facut un popas la Gherla inainte de a ajunge la Nicula, unde s-a intalnit cu Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, care i-a inmanat un dosar despre Nicula si i-a cerut sprijinul pentru ca vechile cladiri ale manastirii sa nu fie demolate. Pentru sustinerea Manastirii Nicula s-a format, in anii trecuti, si un comitet de sprijin, compus mai ales din reprezentanti ai PSD, aflati atunci la putere. Printre acestia se numara Adrian Nastase, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas. La manifestarea de ieri, insa, membrii fostului partid de guvernamant s-au tinut la distanta, nici unul nefiind prezent in delegatia oficiala din care au facut parte, pe langa reprezentantii Aliantei DA, si reprezentanti ai PRM Cluj.
Sarbatoare si pentru comercianti
Dincolo de aspectul religios al manifestarii, dincolo de controversa religioasa, la Nicula se desfasoara un adevarat talcioc: orice se vinde si se cumpara, de la obiecte bisericesti pana la haine, papuci, ceasuri, carti, turta dulce colorata sau sosete. Oamenii stau la coada fie pentru un suvenir, fie pentru a lua apa sfintita de la manastire sau pentru a-si sfinti buchetele de busuioc cumparate din timp. Pelerinajul de la Nicula este un punct de desfacere pentru micii comercianti, pe perioada celor cateva zile, cat dureaza pelerinajul. Spre deosebire de anii anteriori, de aceasta data medicii de pe ambulante nu au avut foarte mult de lucru, iar persoanele care s-au prezentat pentru a cere ajutor medical au suferit doar afectiuni usoare, cum ar fi dureri de cap, de stomac si spasmofilii, insa au fost si multe cazuri de rani infectate, mai ales in cazul femeilor, care au obiceiul de a se tari pe coate si genunchi in rugaciune, in jurul vechii bisericute de lemn din incinta manastirii. In acest an, siguranta pelerinilor si ordinea publica a fost asigurata de 160 de jandarmi. Desi nu la fel de intens mediatizat, in Cluj se mai tine un pelerinaj, la Biserica Piaristilor (romano-catolica). Aici participa turisti din Ungaria, Croatia si alte tari invecinate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.