Cu toate ca Azomures a beneficiat, potrivit ministrului Laszlo Borbely, de preturi la gaz metan sub cele ale pietei, actionarul majoritar Transworld Fertilizers Holding (TFH) a votat pentru incetarea activitatii de productie la combinat de teama ca,
Cu toate ca Azomures a beneficiat, potrivit ministrului Laszlo Borbely, de preturi la gaz metan sub cele ale pietei, actionarul majoritar Transworld Fertilizers Holding (TFH) a votat pentru incetarea activitatii de productie la combinat de teama ca, inevitabil, pretul gazului va creste.
De altfel, sindicalistii de la "Alternativa 2002" sustin ca nici argumentul actionarului referitor la majorarea salariilor nu este solid din moment ce, conform informatiilor facute publice chiar de catre patronatul turc al combinatului din Targu-Mures, ponderea cheltuielilor salariale, in totalul cheltuielilor societatii, nu depaseste 0,8 la suta. Aceasta, spre deosebire de cheltuielile cu gazul metan, a caror pondere, spre exemplu, se situeaza intre 50 si 60 de procente din total.
In raportul Consiliului de Administratie catre actionari se face o scurta prezentare a situatiei economico-financiare a Azomures. Astfel, la finele trimestrului intai, combinatul inregistra pierderi de 41,7 miliarde de lei din cauza cresterii cheltuielilor de exploatare si desfacere a marfii.
Totusi, la ora actuala, contul de profit indica un profit estimat la aproximativ cinci milioane USD. O mare parte din aceasta "provine din veniturile financiare rezultate din diferentele de curs valutar, ceea ce reprezinta o realitate virtuala" - citat din Raportul intocmit de CA pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA). Liderul sindicatului "Alternativa 2002", Maria Dandarelu, ne-a declarat ca actionarul turc santajeaza Guvernul. "Au obtinut un profit de 5 milioane de dolari, dar ameninta ca inchid combinatul si trimit in somaj 3.000 de oameni daca statul nu intervine pentru a scadea pretul gazului metan". Ce va urma dupa ultima decizie a actionarului majoritar? Oficial, o lunga procedura de oprire a instalatiilor, in paralel concedieri colective, efectuate, cel mai probabil, in cateva "valuri", pregatirea pentru conservare a instalatiilor refolosibile sau mutarea acestora in alte destinatii; demararea procedurilor de ecologizare a platformei chimice.
Maria Dandarelu spune ca inchiderea combinatului va afecta si Inspectoratul Teritorial de Munca. "Azomures platea, lunar, catre ITM un comision de 0,25 la suta din fondul de salarii, adica o suma ce oscila de la o luna la alta intre 80 si 100 de milioane de lei, ceea ce reprezinta 3 la suta din bugetul institutiei.
Pe de alta parte, vicepresedintele Consiliului Judeten Mures, Emil Groza, a declarat, ieri, ca Guvernul ar trebui sa se implice in gasirea de solutii in problema combinatului Azomures. "Inchiderea Azomures va avea un impact major, nu numai prin trecerea in somaj a celor peste 3.000 de angajati. Indirect, peste 20 la suta din populatia municipiului Targu-Mures are de suferit si peste 6 la suta din cea a judetului", a declarat Emil Groza. Acesta a spus ca se impune "o interventie urgenta din partea Guvernului pentru a gasi o solutie de subventionare a gazului metan".
In opinia vicepresedintelui CJ Mures, in caz contrar judetul se va confrunta cu "o recesiune cu efecte imprevizibile si catastrofale". Combinatul are, in prezent, circa 3.000 de angajati, iar singura solutie pentru acestia ar fi, potrivit autoritatilor judetene, deschiderea Parcului industrial de la Vidrasau.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.